Goedkoop bouwen in Brielle

In Brielle is het stukken goedkoper om je huis te verbouwen of een nieuwe neer te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis naar de kosten van bouwvergunningen in Nederlandse gemeenten.

Voor een kleine verbouwing van 10.000 euro betaal je in Westvoorne 384,92 euro. In buurgemeente Brielle zijn inwoners 247,60 euro kwijt. Voor een nieuw huis van 1,3 ton  rekent het bestuur in de geuzenstad  2.012,60 euro  voor de bouwvergunning. In Westvoorne kost ook dat aanzienlijk meer: 3.745,79 euro. Van de vijf gemeenten op Voorne-Putten zijn Brielle en Westvoorne in beide gevallen het goedkoopst en het duurst.

Woningbezitters kunnen volgens de Vereniging Eigen Huis onmogelijk nagaan of zij een redelijke prijs betalen voor een bouwvergunning. Deze kost in de ene gemeente soms zes keer zoveel als in een andere gemeente. De reden voor de grote prijsverschillen is het allegaartje aan rekenmethoden dat gemeenten hanteren om de prijs te bepalen. Vereniging Eigen Huis vindt dat het Rijk de gemeenten daarom moet dwingen om een uniforme rekenmethode te gebruiken.