Hellevoets Effect 35 jaar

Hellevoetsluis – Dit jaar viert de tafeltennisvereniging Hellevoets Effect het 35-jarig jubileum. De vereniging telt momenteel 34 leden in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Een verjonging zou volgens ad interim voorzitter Dick Struik dan ook geen kwaad kunnen. ‘We hopen dat door het WK tafeltennis in Rotterdam, dat in mei plaatsvindt, onze sport een “boost” krijgt’.

 

Hoogtijdagen

Hellevoets Effect werd op 20 augustus 1976 opgericht. De werkelijke start vond pas op 1 oktober van dat jaar plaats. Er werd toen op donderdagavond in de kleine zaal van het sportcomplex De Eendraght gespeeld. In 1979 deden de spelers voor het eerst aan de competitie mee. ‘In de hoogtijdagen van Bettine Vriesekoop hebben we zelfs boven de 100 leden gehad. Inclusief zo’n 50 jeugdleden’, zegt Dick Struik. ‘Enkele jaren geleden hebben we door omstandigheden de jeugdafdeling moeten afstoten. Hierdoor zakte het ledenbestand aanzienlijk’.

 

Droom

Tafeltennis is een sport voor iedereen. Van jong tot oud. Jongeren vanaf 14 jaar kunnen lid worden van Hellevoets Effect. Dick Struik: ‘iedereen kent tafeltennis als een campingsport. Die mensen kan ik meteen uit de droom helpen. Als men in verenigingsverband speelt is het niveau namelijk wel wat anders. Het is tevens een sport die heel goed te doen is voor mindervalide personen. Wij hebben bijvoorbeeld een rolstoeler onder onze leden, die aardig meespelt in de competitie’.

 

Hoogvlieger

Er spelen 28 leden in competitieverband. Zij zijn verdeeld over negen teams. Aan de interne toernooien neemt gemiddeld zo’n 70 procent van de leden deel. ‘Regelmatig nemen we ook met een groep deel aan externe toernooien’. De ad interim voorzitter vindt dat het spel van een redelijk niveau is. ‘We zijn geen hoogvlieger, maar met teams in de 3e t/m 7e klasse mogen we niet klagen. We hopen dat dit in de volgende competitie van de 2e klasse t/m 7e wordt, omdat het 1e team titelkandidaat is’.

 

Sfeer

Bij Hellevoets Effect gaat het om de sfeer. Tijdens trainingsavonden speelt iedereen met elkaar. De vereniging staat echter niet alleen voor sport. Dick Struik: ‘buiten het tafeltennis zijn de bowlingavond en de spelletjesavond, waarmee we het jaar altijd afsluiten, de belangrijkste zaken. Dit geldt eveneens voor het jaarlijkse internationaal TTtoernooi in Lloret de Mar. Er reizen altijd een paar oud-leden die door verhuizingen elders zijn gaan spelen met ons naar Spanje’.

 

Opvallend

Opvallend is de keuze van de rolstoeler voor de tafeltennisvereniging uit Hellevoetsluis. ‘Toen zijn vereniging in Schiedam werd opgeheven was de keuze voor hem, ondanks de reisafstand, niet moeilijk. Tijdens een aantal competitiewedstrijden, die hij hier tegen Hellevoets Effect had gespeeld, was hem de sfeer opgevallen. Hij voelde zich hier vanaf minuut één thuis’, aldus Dick Struik.