Herinrichting Briels Museum

Kernthema 1 april 1572

Brielle – In 2012 bestaat het Historisch Museum Den Briel honderd jaar. Het museum viert die verjaardag met een herinrichting. Een nieuwe presentatie en een schatkamer moeten meer bezoekers trekken. Het kernmoment is – hoe kan het eigenlijk ook anders – 1 april 1572.

 

Thema’s

Bezoekers komen in de historische context van de Tachtigjarige oorlog meer over de betekenis van de bevrijding van de geuzenstad te weten. De presentatieruimte in het Briels Museum aan de Markt zal daarom worden onderverdeeld in een aantal thema’s. Leidend is de canon van Nederland. De hoofdthema’s zijn volgens een route in het gebouw bepaald: de inquisitie in de Nederlanden (zolder), de inname van Den Briel op 1 april 1572 (tweede verdieping), de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de perioden 1588-1621 (eerste verdieping) en 1621-1713 (begane grond) en 1 aprilvieringen (begane grond). Ook komen bezoekers meer te weten over historische beroemdheden, die afkomstig zijn uit deze regio. Zij zullen uitgebreid kennis gaan maken met onder andere Angelus Merula, de martelaren van Gorcum en zeehelden als Tromp, De With en Van Almonde.

 

Schatkamer

Op de begane grond van het heringerichte museum komt de Brielse schatkamer. Deze ruimte toont niet alleen waardevolle voorwerpen, maar zal ook worden voorzien van educatieve programma’s. Dit laatste gebeurt op verzoek van de scholen. Thema’s in de schatkamer zullen zijn: bestuurders en notabelen van Brielle (permanent), stadsrechten voor Brielle (tijdelijk), bevrijd van de Fransen (tijdelijk) en archeologie (permanent). De keuze voor de twee semipermanente thema’s is gebaseerd op de getoonde behoeften vanuit het onderwijs en de voorkeur die is gebleken uit het gehouden publieksonderzoek. Daarnaast wisselen er dus twee thema’s na verloop van tijd. Het museum hoopt dat dit tot herhalingsbezoeken leidt.

 

Verjaardag

Het Historisch Museum Den Briel is gevestigd in twee monumentale gebouwen: de voormalige stadsgevangenis en de Waag. In 1912 is het door de gemeente Brielle opgericht als “Stedelijk Museum”. Sindsdien maakt het museum deel uit van de gemeentelijke organisatie. De collectie omvat inmiddels zo’n 7000 voorwerpen waarvan er 400 voor de bezoekers te zien zijn. In 1998 verkreeg het museum de status van Geregistreerd Museum. Uitgangspunt is dat ook het gebouw na de herinrichting een museum op zich is. Op 29 maart 2012, dus vlak voor de 440ste Bevrijdingsdag, opent het Historisch Museum opnieuw zijn deuren. Daarnaast is er een uitbreiding van de depots. Bovendien zal in het kader van het jubileumjaar de publicatie ‘’Honderd Jaar Verzamelen’’ worden uitgegeven.