Herinrichting Voornes Duin

‘wandelen, paardrijden en spelen’

De gemeente Westvoorne neemt het duingebied tussen de Eerste en Tweede Slag in Rockanje na de zomervakantie flink onder handen. Wandelaars, ruiters en spelende kinderen krijgen meer ruimte.

Nieuwe wandelpaden

In het gemeentelijk duingebied komen nieuwe wandelpaden en een ruiterpad.  Een deel van de bestaande paden wordt verhard. Wethouder Ies Klok (D66) komt hiermee tegemoet aan de wens van Rockanjenaar Nijs Heijkoop. Hij haalde vorig jaar handtekeningen op om de duinen beter toegankelijk voor rolstoelers, zoals zijn vrouw Annie, te maken.

Voor kinderen komt er aan de Eerste Slag een natuurlijk speelbos en aan de Tweede Slag een natuurlijke speelweide. Iedereen kan nu via de website www.westvoorne-idee.nl aangeven hoe die er moeten uitzien. Dat kan niet voor de paden en de herstelwerkzaamheden aan het duin, want aan het beschermd natuurgebied zijn regels verbonden.

Grijze duinen

Ook dieren moeten straks nog in de duinen kunnen genieten. ‘Het op de kaart ingetekende wandelpad is daarom indicatief. We huren een specialistisch bureau in dat aangeeft hoe de route moet lopen. Soms bepalen we dat ter plekke, want door enkele plekken komen we gewoonweg niet heen,’ aldus projectleider Marcel Westerhout . Daarnaast sluit de gemeente een deel van de bestaande paden af.

De gemeente stopt daarnaast de verbossing, creëert zogenaamd grijze duinen en maakt duinvalleien open door het weghalen van duindoorn. Zo’n kaalslag als Natuurmonumenten iets verderop in het duin pleegt wordt het niet.

De gemeente betaalt de herinrichting van de compensatiegelden voor de industrie (BRG-gelden).