Heronthulling plaquette

Ongeveer zeventig nabestaanden herdenken donderdag in het Maerlant hun moeder, vader, opa, broer, oom, neef of nicht. Hun lang overleden dierbaren staan op de plaquette voor de 32 oud-leerlingen van de hbs die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Die wordt dan in het nieuwe schoolgebouw heronthuld.

De, soms al hoogbejaarde, nabestaanden komen uit heel het land naar de geuzenstad. Van Amsterdam tot Oosterbeek. De plaquette uit 1949 verhuist op hun verzoek van de Jan Matthijssenlaan naar de nieuwe school aan de Hossenbosdijk. Kunstenares Teus van den Berg – Been is 64 jaar later weer aanwezig bij de onthulling van haar kunstwerk. Ze vindt het heel bijzonder om na zoveel jaar aanwezig te zijn en is blij dat de plaquette meeverhuist. ,,Het hoort bij de geschiedenis van Brielle.’’ Vandaag de dag is Van den Berg een bekend kunstenares. Ze maakte onder andere het monument voor de omgekomen joodse Briellenaren in de Sjoel in Brielle, het kindergedenkteken in kamp Vught en het beeldje van Sonny Boy in de bibliotheek van Scheveningen. De plaquette in de hbs was haar allereerste opdracht. ,,Alle letters zijn nog met de hand gegraveerd. Tegenwoordig kan je die zo kopen. Een gieterij uit Leiden heeft de plaquette gegoten,’’ herinnert de 87-jarige Haarlemse zich. ,,Achteraf gezien denk ik: die opdracht hadden ze me toen niet moeten geven.’’ Want, die was bepaald geen makkelijke. Veel slachtoffers heeft Van den Berg als oud-leerling van diezelfde hbs immers persoonlijk gekend. Ze zat met Henk van der Zee uit Zwartewaal in de klas. Hij is in december 1944 met zijn vader en broer in de duinen van Rockanje gefusilleerd. Ook de vermoorde joodse jongens Nathan Wessels uit Oostvoorne en Meijer Levie uit Zuidland kende ze. Net als de iets oudere kandidaat-notaris Gerrit Jan van den Boogerd. Zijn verzetsdaden moest hij met de dood bekopen.

De reünisten van de hbs zamelden al kort na de oorlog geld in. Zij wilden een blijvende herinnering aan hun gevallen schoolmakkers en de toekomstige generatie een boodschap meegeven. Het monument vertelt het verhaal van de oorlog. De slachtoffers waren (joodse) burgers, militairen, koopvaardijmensen en verzetsmensen. Ze zijn in verschillende fases van de oorlog en in verschillende werelddelen omgekomen. Van het eerste Nederlandse oorlogsslachtoffer in november 1939 in Venlo, luitenant Dirk Klop uit Nieuw-Helvoet, tot aan een vrouw die ziek uit een jappenkamp kwam en op weg naar huis op een schip in de Middellandse Zee overleed. Voor haar dochter Plona van Leeuwen – van der Knoop uit Brielle is de heronthulling bijzonder. ,,Mijn moeder Jacomijntje overleed in februari 1946. Een half jaar na de Japanse capitulatie. Deze plaquette is de enige plaats waar zij als oorlogsslachtoffer wordt erkend.’’ Na haar terugkeer uit Indië ging Van Leeuwen ook naar de hbs en maakte de 4 mei herdenkingen bij de plaquette mee. ,,Dat was altijd heel indrukwekkend als de directeur een toespraak hield. Ik weet nog dat ik bloemen neerlegde.’’

Ook de huidige generatie is bij de heronthulling betrokken. Leraren en leerlingen van vwo 3 leveren een bijdrage aan het programma.