Opnieuw kunnen erfrechten een project blokkeren. Zorgaanbieder Laurens heeft grote plannen voor de herontwikkeling van landgoed Olaertsduyn in Rockanje.
Medeservituuthouder Jacqueline van Hoey Smith heeft bezwaar tegen de komst van vier zorggebouwen en de verkoop van het oude landhuis als woning.
Honderd appartementen
Eigenaar Laurens gaf twee weken geleden uitleg over de herontwikkeling. Al in juni 2010 was er een informatiebijeenkomst. Hierna zijn de plannen voor Olaertsduyn aangepast. De zorgaanbieder wil het moderne gebouw nog steeds slopen. In plaats daarvan komen honderd appartementen, verdeeld over vier gebouwen. Zestig zijn er bestemd voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen en in enige mate zorg nodig hebben. Ze gaan voor bijna 100 vierkante meter ongeveer 1400 euro per maand betalen, exclusief zorgkosten. Daarnaast kunnen er veertig dementerenden op het landgoed terecht.
Het zorgcomplex krijgt extra voorzieningen, zoals een foyer, restaurant en fitnessruimte. Via een ondergrondse gang zijn de gebouwen met elkaar verbonden. Het oude landhuis van de familie Van Hoey Smith diende als inspiratiebron voor architect Egbert Hoogenberk. De maximaal 12 meter hoge gebouwen krijgen donkere muren en ronde daken met dakpannen en dakkapellen. Het bouwoppervlakte wordt meer dan verdubbeld: van 1400 vierkante meter naar 2900 vierkante meter.
Eén zorggebouw
De kleindochter van James van Hoey Smith, de vroegere eigenaar van het landgoed, staat kritisch tegenover de herontwikkeling van Olaertsduyn. Ze is één van de servituuthouders en zag tijdens de informatieavond de aangepaste plannen voor het eerst. Persoonlijk vindt Van Hoey Smith vier gebouwen op zo’n klein stuk ‘te groot, te fors en te kolossaal’ en ‘afbreuk doen aan de natuurlijke omgeving’. ‘Het huidige, oerlelijke, gebouw had er nooit mogen komen. Wat mij betreft mag dit gebied op zo’n manier niet nog erger naar de knoppen gaan.’ Ze pleit voor één groot zorggebouw op de locatie. Dat is wat haar betreft praktischer en minder storend.
Het zorgcomplex krijgt een parkeergarage met tachtig plaatsen en dertig bovengrondse parkeerplekken. ‘Veel te weinig’, vindt omwonende Ingrid van der Laan. ‘Het is een godverlaten plaats. Iedereen heeft hier een auto nodig. We hebben er allemaal één of twee.’
Geen woonhuis
Laurens wil het oude landhuis verkopen als woonhuis. Van Hoey Smith: ‘de servituten laten dit overduidelijk niet toe. Het landhuis moet een maatschappelijke functie hebben, zoals een bibliotheek, volksuniversiteit of kinderopvang.’ Een betere bestemming voor het landhuis vindt ze een dependance van het ‘zorghotel’. Hierdoor kunnen de nieuwe gebouwen kleiner worden en blijft het landgoed één geheel.
De mogelijkheid tot een woonbestemming is al wel in de randvoorwaarden, in december 2010 door de gemeenteraad goedgekeurd, opgenomen. Dat maakt volgens Van Hoey Smith niets uit. Het servituut is en blijft op het gehele landgoed Olaertsduyn van toepassing. Ze bekijkt welke mogelijkheden ze heeft om verdere uitbreiding voor de nieuwbouw en de verkoop van het landhuis te voorkomen.
Gesprek
De gemeente spreekt binnenkort met alle servituuthouders.