Koningin slaat met hamer overgrootvader
BRIELLE – Van de Markt tot aan de Sint Catharijnekerk stonden zaterdag de mensen rijendik achter dranghekken. Koningin Beatrix bracht die middag voor het eerst sinds 1985 een officieel bezoek aan de geuzenstad. Ze opende het heringerichte Historisch Museum Den Briel. ‘Uw aanwezigheid is een bevestiging van de verbondenheid van Brielle met u en uw familie,’ sprak burgemeester Betty van Viegen haar toe.
Historische beelden
Na aankomst bezocht het gezelschap eerst het museum, dat vanaf nu De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel heet. In het gedeelte van de waag draait een filmpje van het bezoek van koningin Wilhelmina, prins Hendrik, prinses Juliana en koningin-moeder Emma op 1 april 1922. ‘De koningin vond het erg leuk deze historische beelden te zien,’ vertelde burgemeester Van Viegen na afloop. Ook over de nieuwe presentatie – waarin de Tachtigjarige Oorlog centraal staat – was de eregast enthousiast. ‘Ze vond de balans tussen de interactieve spelletjes voor kinderen en filmpjes en de historisch voorwerpen erg goed. Het geheel was in evenwicht.’ In de Catharijnekerk zaten in de tussentijd ongeveer 350 genodigden, waaronder vertegenwoordigers van de kerk, politici, middenstad, verenigingen en musea, op haar te wachten.
Geen toeval
De burgemeester gaf in de kerk aan dat de historische verbondenheid met Willem van Oranje is begonnen. Op 1 april 1572 werd in zijn naam Den Briel, als eerste stad, door de watergeuzen van het Spaanse juk bevrijd. Libertatis Primitae, eersteling der vrijheid. De spreuk in het stadswapen herinnert aan dit keerpunt in de geschiedenis. De Vader des Vaderlands trouwde iets meer dan drie jaar later in de Catharijnekerk met zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon. ‘De reden dat dit huwelijk in Brielle plaatsvond en niet in Den Haag is bijzonder, maar geen toeval. Willem van Oranje is nog niet officieel gescheiden van zijn vrouw Anna van Saksen en men vreesde voor rellen in Den Haag. Brielle lag en ligt in de luwte van de provincie en is na 1572 redelijk versterkt. Al met al gold Brielle als een veilige plaats,’ aldus Van Viegen.
Eerste exemplaar
In de loop der eeuwen bezochten de voorouders van koningin Beatrix de stad. Op 1 april 1872 legde koning Willem de Derde de eerste steen voor het Asyl voor oude en gebrekkige zeelieden en het monument ‘De Nymph’. Met dezelfde hamer die hij toen hanteerde openende zijn achterkleindochter zaterdag het heringerichte, honderd jaar oude museum. De koningin nam bovendien het eerste exemplaar van het boek Honderd Jaar verzamelen. Historisch Museum Den Briel. 1912 – 2012, geschreven door museumdirecteur Marijke Holtrop, in ontvangst. Het jubileumboek vertelt het verhaal van het museum en de collectie.