Iedere zondag shoppen in Brielle onzeker

Het Brielse college van B en W gaat tegen het coalitieakkoord in. VVD, CDA, D66 en OLP spraken vorig jaar af dat er de komende vier jaar geen uitbreiding van het aantal koopzondagen zou komen. Nu ligt er een voorstel voor iedere zondag winkelen in de hele gemeente Brielle.

Het voorstel is het gevolg van een wetswijziging. Voorheen konden winkels meer dan twaalf keer per jaar op zondag open gaan als het gemeentebestuur winkelgebieden aanmerkte als toeristisch gebied. Op basis van die regeling gaan de campingwinkel en Albert Heijn tijdens het toeristenseizoen open. Voor de zondagopening van supermarkt Jumbo, net buiten de toeristische vesting, maakte het gemeentebestuur één uitzondering.

Gemeenten moeten met zwaardere argumenten voor een verruiming van de winkeltijden komen. Bovendien mogen mensen hiertegen bezwaar aantekenen. Wethouder Dick Verbeek (D66) is bang dat andere ondernemers in opstand komen, want de zondagopening van de Jumbo is een groot succes. Ook vreest hij dat mensen naar buurgemeenten gaan. Hellevoetsluis heeft al “iedere zondag shoppen” en het dagelijks bestuur van Westvoorne overweegt dit in te voeren.

Coalitiepartij CDA pleit echter voor het behoud van de zondagsrust. Verbeek kreeg vooralsnog onvoldoende politieke steun. Hij hoopt het punt weer zo snel mogelijk op de agenda te krijgen.