Internationaal onderzoek

De onderwaterwereld van het Oostvoornse Meer gaat deel uitmaken van een internationaal onderzoeksproject. Europese onderzoekers komen onderzoek doen naar scheepswrakken.


Onderzoeksinstituut Deltares doet onderzoek naar het behouden en conserveren van het cultureel erfgoed onderwater. Zes onderzoeksgebieden bevinden zich in het buitenland. Op aandringen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het Oostvoornse Meer in beeld gekomen. Buitenlandse onderzoekdelegaties zullen hiervoor naar het meer afreizen. Ook wordt er een app ontwikkeld waarmee duikers informatie kunnen uitwisselen over de wrakken. Op de bodem van het meer liggen bijzondere scheepswrakken. Deze worden echter bedreigd door paalworm. Onderzoek is nodig om paalworm tegen te gaan en de wrakken te behouden.
Het dagelijks bestuur van Westvoorne wil 25.000 euro aan het onderzoek bijdragen. De gemeente Westvoorne heeft al langer plannen voor een Wrakken Expo Center. Een dergelijk centrum moet duikers, bezoekers en inwoners bewuster maken van het belang van de wrakken.