Internationale kattenshow Hellevoetsluis

Meer dan een schoonheidswedstrijd

Iets meer dan honderd katten waren het afgelopen weekend voor een schoonheidswedstrijd in sporthal De Eendraght in Hellevoetsluis. De dieren moesten voor de vijf keurmeesters en de driehonderd bezoekers in topconditie zijn.

 

Wasdag

De 42-jarige Miriam Muller uit Hellevoetsluis is voorzitter van de Nederlandse tak van de Amerikaanse kattenvereniging Cats and Tulips, die de kattenshow in haar woonplaats organiseerde. ‘Het gaat ons vooral om de gezelligheid en om het welzijn van de katten.’ In de Eendraght was het met baasjes van onder ander Poolse, Deense, Belgische, Franse en Duitse komaf weer een internationaal gezelschap.

Muller heeft zelf 23 katten, waarvan er zes meededen. Haar maine coons en siberen behoren tot de ‘natuurrassen’. ‘Het gaat er bij de keuring ook alleen om wie je als kat bent’. Toch vergt een show de nodige voorbereiding. Afgelopen donderdag was het ‘wasdag’ in huize Muller. De katten kregen ontvettende en kleuren shampoo en conditioner. Daarna ging de borstel en de föhn erop.

 

Sociaal

De keuring bestond uit tien rondes. Keurmeesters uit Nederland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk beoordeelden de katten van verschillende rassen en leeftijden op hun uiterlijk en sociaal karakter. De scores gaan mee naar de andere shows, die overal ter wereld zijn. Het puntentotaal leidt tot titels als “Champion”, “Grand Champion” en uiteindelijk “Supreme Grand Champion’’.

Monique van Leeuwen (46) uit Spijkenisse bezoekt vanaf haar dertiende kattenshows. Zij deed in Hellevoetsluis met de zes maanden oude Pumba en de één jaar oude Jane mee. Van Leeuwen gaat slechts één keer per jaar naar keuringen. ‘Veel katten vinden het leuk om op reis te gaan, maar die van mij zijn liever thuis.’ De maine coons Jane en Pumba bleven rustig bij hun eerste show.

 

Geschreeuw

Moeder en dochter Ine en Laura Vermeer uit Tilburg kwamen met hun Ragdolls Kay en Vivian naar Hellevoetsluis. Ine: ‘Ragdoll betekent lappenpop. Je kunt eigenlijk alles met deze katten doen. Ze zijn bijvoorbeeld heel makkelijk voor mensen met kinderen.’ Voor de viereneenhalve maand oude broer en zus is het inmiddels de vierde kattenshow.  Beide katten zijn al in de prijzen gevallen. Kay vertrek binnenkort naar Engeland. Iets verderop in de sporthal stonden de kooien met daarin hun vier Bengaalse katten. Ze lijken op tijgertjes. ‘Het is de enige kattensoort die lawaai maakt,’ lacht Monique van Leeuwen. ‘De eerste keer dat ik ze bij een show meemaakte dacht ik: ‘wie hoor ik nu toch schreeuwen?’