Jeugd lobbyt voor skatemogelijkheden

Zwartewaal – Op de laatste dag van 2010 liet de Zwartewaalse jeugd nog duidelijk van zich horen. De negenjarige Jesse van Oosterhout heeft meer dan 200 handtekeningen voor de uitbreiding van de skatebaan verzameld. Niemand minder dan wethouder Borgonjen nam deze persoonlijk in ontvangst.

 

“Spug”

De skatebaan achter het dorpshuis de Gaffelaar in Zwartewaal bestaat nu enkel uit een halfpipe. Deze oefening is voor de jonge skaters te moeilijk. Zij moeten met kleinere objecten beginnen. ‘Ik was met mijn vader in het skatepark “Spug” in Hellevoetsluis. Daar ontstond het idee dat het geweldig zou zijn als we ook in Zwartewaal zouden kunnen skaten. Zo kunnen we elke dag oefenen in plaats van slechts af en toe in het weekend. Toen mijn vriend Luc en ik ons een keer verveelden ontstond het idee om handtekeningen langs de huizen op te gaan halen. Later hebben de andere jongens meegeholpen’, legt de ondernemende Jesse uit.

 

Superleuk

Voor Jesse en zijn vrienden Luc Monteny (negen jaar), Sander ten Hoor (acht), Wybren Deuling (twaalf) en Davey de Schrijver (zeven) was de uitreiking van de handtekeningen een ‘superleuk’, maar spannend moment. ‘We hebben de wethouder verteld waarom we graag een skatepark willen en dat we hopen dat het er echt komt’. Jesse vindt het belangrijk dat kinderen sporten en bewegen. ‘Het skateboarden bestaat voor een groot deel uit sprongen oefenen. Dit geeft best wat geluidsoverlast. In een skatepark kunnen we ons gang gaan zonder iemand te storen’.

Volgens wethouder Borgonjen is er op dit moment helaas geen geld voor de uitbreiding. In Brielle komt er een nieuw skatepark, maar de jongens zijn nog te jong om daar zelf naar toe te gaan. De wethouder vindt het wel een goed plan. Hij heeft beloofd dit dan ook verder te bekijken.