Jeugdraad moet schaduwraad zijn

De jeugdraadsleden gaan beter samenwerken met de ‘volwassen raad’. Ze willen zich zelfs gaan bemoeien met onderwerpen die niet alleen over jongeren gaan.

Gesprek

Steven Hansen, Bastiaan Meijer en voorzitter Robin Smoor van de jeugdraad bezochten vorige week maandag de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen. Ze adviseren de gemeenteraad nu over zaken die jongeren direct aangaan, zoals de jongerenontmoetingsplaats (jop) en de skatebaan. Het staat echter niet vast hoe het overleg plaatsvindt en hoe de jongeren worden geïnformeerd over zaken die in de gemeenteraad spelen. ‘Daardoor wordt de jeugdraad niet betrokken bij het opstellen van beleid,’ stelde fractievoorzitter Emma van Blom (Partij Westvoorne). Ze stelde voor om leden van de jeugdraad mee te laten discussiëren in een commissievergadering.  Daarnaast zouden ze alle vergaderstukken van de gemeenteraad digitaal moeten krijgen.

 

Stabiel

PvdA’er Wilma van Vliet vindt niet dat jongeren in allerlei onderwerpen moeten duiken. ‘Jullie belangrijkste doel is: ‘hoe houden we Westvoorne leefbaar voor de jeugd?’’ Het aanschuiven bij vergaderingen ziet Van Vliet eveneens niet zitten, omdat de jeugdraad een adviesraad is. De Wmo-adviesraad doet dat immers ook niet. Zij heeft liever dat het overleg met PUSH verbetert.

De jongeren zelf willen zich wel buigen over andere onderwerpen, waaronder woningbouw. Aanvankelijk stelden ze voor om net als de jeugdraad van Hellevoetsluis de burgemeester en de wethouders te adviseren. Dat zien hun volwassen collega’s niet zitten. ‘De jeugdraad moet onze ‘schaduwraad’ zijn,’ aldus raadslid Janneke Krajenbink (VVD).

Succes

Fractievoorzitter Bert Heijndijk van Gemeentebelangen Westvoorne is vooral blij dat er drie jaar na het begin eindelijk een stabiele jeugdraad is. Eerst stapten veel leden op. ‘Daardoor kwam er geen proces op gang. De jeugdraad heeft tot nu toe als enig succes het aanwijzen van de plaats van de jop in Rockanje gehad.’

Vanavond – woensdag 13 maart – bespreekt de jeugdraad onderling nog hoe ze de samenwerking met de gemeenteraad kunnen verbeteren.