Jeugdraad wordt volwassen

De jeugdraad mag zich ook met ‘volwassen’ onderwerpen gaan bemoeien. Hun ‘volwassen collega’s’ willen de jongeren meer ruimte geven om hun politieke vaardigheden te ontwikkelen.

Tot nu toe adviseerde de jeugdraad de gemeenteraad over allerlei zaken die jongeren direct aangaan, zoals de skatebaan en de jongerenontmoetingsplaats (jop). De raadsleden vinden dat hun jongere ‘collega’s’ ook hun advies over andere onderwerpen mogen geven. Dat kunnen bijvoorbeeld woningbouwplannen zijn. ‘Het is belangrijk dat ze zich breed kunnen oriënteren,’ vindt fractievoorzitter Emma van Blom (Partij Westvoorne) op. De jeugdraad mag op uitnodiging aanschuiven bij commissievergaderingen. PvdA-raadslid Corry Langendoen waarschuwt echter dat de jongeren niet constant moeten worden geraadpleegd. ‘Het moet vrijblijvend zijn, want anders is de lol er snel af.’

In de afgelopen drie jaar kwam de jeugdraad moeizaam op gang. Veel leden stapten op. Bovendien stond de samenwerking tussen de jongeren en de gemeenteraad niet vast. De twee raden krijgen in het vervolg ook elkaars vergaderstukken.