Jubileumjaar Plantenkwekerij Grootscholten in crisistijd

Het 50-jarig bestaan van Plantenkwekerij Grootscholten is op donderdag 15 september grootst gevierd. Vanaf die dag gaat het familiebedrijf onder de naam Globe Plant verder.

De bedrijfsgeschiedenis begint niet aan de Veckdijk in Vierpolders. Daar zit de familie Grootscholten pas sinds het nieuwe millennium. In 1961 begon vader Albert als tuinder in Poeldijk. Hij startte met echtgenote Francien met de teelt van sla en andijvie, die nog steeds hoofdproducten zijn.

Billijkheid richting de mensen met wie je handelt noemt Albert één van zijn succesfactoren. Kwaliteit begint bij een goed contact met de klant. De kwekerij groeide uit zijn jasje en verhuisde in 1976 naar Honselersdijk.

 In 1985, 1992 en 1997 kwamen achtereenvolgens Albert’s kinderen Johan, Vera en Paul in het bedrijf werken. De oprichter stopte in 2004. ‘Dat je drie kinderen het bedrijf voortzetten en in zulke vormen is uitzonderlijk,’ benadrukte hij aan een paar honderd genodigden.

Het perceel aan de Veckdijk is inmiddels volgebouwd. Op die 5,3 hectare groeien vrucht-, kool- en bladgewassen en potplanten. In een halve eeuw is er veel veranderd. Het opkweken is en blijft mensenwerk. De planten worden iedere dag met zorg nagelopen, getest en gecontroleerd.

Voor de familie Grootscholten is 2011 een jubileumjaar. Het zijn volgens Johan echter niet de leukste tijden voor de tuinbouwsector. De economische crisis slaat hard toe en dit jaar kwam daar de EHEC bacterie bij, die het consumptiepatroon ernstig verstoorde.

Op zaterdag 17 september was de kwekerij voor iedereen te bezoeken. Een opendag is uitzonderlijk, omdat de hygiënische eisen hoog zijn. Dat bleek al twee dagen eerder. Zelfs burgemeester Betty van Viegen van Brielle moest eerst handen en voeten ontsmetten om naar binnen te mogen.