Klachten binnenklimaat Breede School grotendeels opgelost

Het dagelijks bestuur van Brielle meldt dat de klachten over het binnenklimaat van de scholen van de Breede School Zuurland grotendeels zijn opgelost. De installatie van de Warmte-Koude-Opslag (WKO) functioneert volgens het ontwerp.

Sinds de oplevering van de Breede School in 2008 zijn er klachten geweest over het binnenklimaat. Installatie- en Energieadviesbureau DWA doet op verzoek van de gemeente onderzoek hierna. In maart is er ook overleg geweest met de schoolbesturen- en directies. Bij CBS Anker, OBS Branding en de Sint Leonardusschool zijn er niet zoveel klachten meer over de schoollokalen. Alleen de directiekamer in de Sint Leonardus en de teamkamer in Anker komen in de winter niet goed op temperatuur. Op de bovenverdieping van Anker en Branding hebben personeel en leerlingen soms last van branderige ogen.

Fractievoorzitter (OLP)Tijmen Zaal betwijfelt of de klachten wel grotendeels zijn opgelost. Uit het onderzoek van DWA blijkt dat de temperaturen nog steeds sterk fluctueren ten opzichte van de aan de buitentemperatuur gewenste waarde. Ook is er een verschil tussen de begane grond en verdieping. ‘Kinderen moeten in een optimale omgeving zitten. Dit ontwerp voldoet wat mij betreft nog niet.’

De lokalen aan de zonzijde hebben hogere tempraturen. SP-raadslid Diana van Bennekom benadrukte vorige week maandag in de commissievergadering Samenleving het belang van buitenzonwering. ‘Dit willen niet alleen de scholen. De adviseur van DWA heeft een paar maanden geleden tijdens zijn presentatie wel vier keer tegen ons gezegd dat buitenzonwering positief bijdraagt.’ Buitenzonwering was voor de scholen in 2008 nog te duur.

Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) gaf dat het basisontwerp van de installatie klopt en dat er nog een aantal mankementen moeten worden hersteld. Hij betwijfelt of met buitenzonwering alle problemen zijn opgelost. Ook op bewolkte dagen zijn er klachten.

Binnenkort komt de eindrapportage over het binnenklimaat van de scholen en later die van BRES. In het BRESgebouw doen zich nu nog de meeste problemen voor, omdat prioriteit aan het binnenklimaat van de scholen is gegeven. De aanpassingen daaraan zijn uiterlijk in juli doorgevoerd. DWA gaat ook nog in op de vraag wie verantwoordelijk is geweest voor de inregeling van de installatie en de eventuele aansprakelijkheid.