Koepel Zeeburg na 72 jaar weer terug

De Koepel Zeeburg staat na 72 jaar weer in Oostvoorne. Jan Geluk, Dijkgraaf van het Waterschap de Hollandse Delta, en Daan Monster, oud-dijkgraaf van het voormalige Waterschap De Brielse Dijkring, openden zaterdag het gebouw waarin hun voorgangers vergaderden. 2014-11-27 10.51.01

De koepel staat dan wel niet op de originele plaats. Het karakteristieke gebouwtje ziet er van buiten bijna net zo uit als zijn voorganger uit 1742, dat in 1942 van de Duitse bezetter moest wijken voor de aanleg van de Atlantikwall. Op de bovenste etage hangt het schouwstuk waar ooit de heren van het Hoogheemraadschap voor zaten. Het is slechts een replica van het origineel. Het echte stuk staat nu in Historisch Museum Den Briel. Van de hele inventaris zijn alleen de glazen drinkbekers origineel. Via allerlei omzwervingen zijn die na de oorlog in handen van de gemeente beland. De kostbaarheden stonden tot voor kort in de raadzaal van het gemeentehuis in Rockanje. ‘Wij hebben ze nu in bruikleen gekregen. De bekers staan nu in onze expositie over de koepel op de begane grond,’ weet secretaris Rob van Leeuwen van de Stichting Koepel Zeeburg. Hij is zichtbaar trots op het resultaat. Vooral op het nieuwe schouwstuk. Het stuk is gemaakt door de Poolse kunstenares Joanna Smolarz. Net als het wapen buiten de hoofdingang. Van Leeuwen: ‘Al het houtsnijwerk en het complete scherm komen uit de handen van houtkunstenaar Jan Kleijwegt uit Rockanje.’ Op de bovenste etage wordt onder de houten balken van de koepel en de kroonluchter getrouwd, gedineerd, vergaderd en gemusiceerd. Iedereen kan koepel via ’t Wapen van Marion huren. Het eerste huwelijk wordt een dag voor kerst voltrokken.

In het gebouwtje tegenover ’t Wapen van Marion passen slechts zo’n veertig personen. De officiële opening was daarom alleen voor bestuurders, ambtenaren en mensen die aan de koepel hebben gewerkt. Zaterdag 20 december mogen alle donateurs een kijkje komen nemen. In het nieuwe jaar, zaterdag 3 januari, staat van 14.00 tot 16.00 uur de deur voor iedereen open.