Koepel Zeeburg weer bijna terug in Oostvoorne

Jan Gorzeman, Bob Braber en Rob van Leeuwen lopen volt trots door ‘hun’ bouwwerk. Na tien jaar actie voeren staat Koepel Zeeburg er eindelijk.

Alle ruimten ogen nu nog kaal, zijn stoffig en staan vol met bouwmateriaal. De drie bestuursleden van de stichting Koepel Zeeburg hebben ondanks al dat puin precies voor ogen hoe de drie verdiepingen er over een paar maanden uitzien.

Op de bovenste etage wordt onder de houten balken van de koepel en de kroonluchter getrouwd, gedineerd, vergaderd en gemusiceerd. ‘Die opbrengsten hebben we hard nodig om de koepel rendabel te houden,’ wijst penningmeester Braber op de zakelijke kant van het verhaal. De begane grond wordt een expositieruimte, die iedere zaterdag open is. Het eerste onderwerp is de koepel zelf. In de kelder komen onder andere de keuken en de toiletten. De komende tijd werken de heren hard verder aan de inrichting en gaan verder met geld inzamelen. Ze willen in oktober de deuren openen.

Alle afmetingen zijn exact hetzelfde als het gebouw uit 1742, dat in 1942 moest wijken voor de Atlantikwall. Daarvan is niets overgebleven. ‘Alleen de fundamenten liggen nog onder het zand,’ weet voorzitter Gorzeman. De nieuwe koepel staat niet op de oude locatie, aan het einde van de boulevard. Dat kon volgens Braber ook niet. ‘Deze grond was eigendom van de gemeente Westvoorne. We werken bovendien nauw samen met het tegenover gelegen hotel/restaurant ’t Wapen van Marion, dat ons op facilitair gebied ondersteunt.’

Op oude foto’s en ansichtkaarten is te zien dat de eerste Koepel Zeeburg tegen een duin aanstond. Het karakteristieke gebouw van het Hoogheemraadschap ging helemaal op in de Voornse natuur. De opvolger ziet er op het bouwterrein nog wat statisch uit. ‘Het is niet de bedoeling om  alles eromheen te bestraten. We zijn in overleg met het Zuid-Hollands Landschap om een klein duinlandschap te creëren,’ benadrukt voorzitter Gorzeman. De stichting heeft ook al de toezegging dat de bebossing aan de overzijde voor het uitzicht wordt gekapt. Rondom de koepel komen nog eens vier schijnwerpers om het gebouwtje in de avonduren te verlichten.

In het oude gemeentehuis aan de Hoflaan in Oostvoorne is tot en met oktober een tentoonstelling over het verleden, heden en toekomst van Koepel Zeeburg. Openingstijden: maandag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en woensdag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.