Kritiek vluchtelingenbeleid

De gemeente biedt Westvoorne tien extra huurwoningen aan voor statushouders. Westvoornaars zijn boos dat de eigen inwoners na jaren lang wachten zouden worden achtergesteld.

Dat aantal gaat dan weer van die tien woningen af

Een groep Westvoornaars liet vorig week hun ongenoegen aan het gemeentebestuur blijken. René van de Geer benadrukt dat veel jonge mensen noodgedwongen naar andere gemeenten moeten verhuizen om toch een huis te krijgen. ‘Westvoorne wil weer eens het liefste jongetje van de klas spelen, waardoor er mensen die al jaren op een huis staan te wachten gewoon worden gepasseerd.’ Ook voorzitter Jossy Rijsdijk van de Huurdersvereniging Westvoorne brak een lans voor de eigen bevolking, die soms langer dan zes jaar op een woning moet wachten. Zij vraagt zich bovendien af wat het huisvesten van zoveel meer asielzoekers de gemeente kost. ‘De statushouders worden intensief begeleid bij het vinden van de juiste maatschappelijke,’ aldus Rijsdijk.  ‘Als je als burger iets aankaart bij de gemeente is het standaardantwoord: ‘daar is geen geld voor’.’

Wethouder Bert van der Meij (Partij Westvoorne) geeft aan dat 25 procent van de huurwoningen sinds kort weer naar de eigen bevolking gaat. Hij doet een beroep op particulieren die hun leegstaande woning wil verhuren. ‘Dat aantal gaat dan weer van die tien woningen af.’ Volgens burgemeester Peter de Jong hoeven de inwoners zich geen zorgen te maken om hun veiligheid. Sinds hij hier burgemeester is heeft hij nog maar twee keer meegemaakt dat asielzoekers bij een incident betrokken zijn geweest.

De boze Westvoornaars verzochten dringend om een inwonersavond over het vluchtelingenbeleid. Die komt er voorlopig niet. Wel publiceert de gemeente informatie op de gemeentepagina. Daarin wordt ook een oproep gedaan aan particuliere huizenbezitters en mensen die de statushouders willen begeleiden.