Laatste verkiezingsdebat Westvoorne: ‘verkiezingen belangrijker dan ooit’

Vandaag – woensdag 19 maart – is het verkiezingsdag. Alle Westvoornaars van 18 jaar en ouder mogen bepalen welke vijftien kandidaten vier jaar lang plaatsnemen in de gemeenteraad.

Maandag debatteerden de Westvoorne lijsttrekkers in een bomvolle grote zaal van De Man in Oostvoorne voor de laatste keer met elkaar. Burgemeester Peter de Jong was voor aanvang van het debat helder. ‘Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit.’ Hij doelde op de taken die gemeenten van het Rijk op zich moeten nemen. Emma van Blom (Partij Westvoorne), Jaap Heijndijk (VVD), Bert Heijndijk (Gemeentebelangen Westvoorne), Regina Roggeveen (PvdA), Ebco Vriend (CDA) en Erik Mulder (D66) probeerden het publiek daarna voor zich te winnen. Maar het waren bijna alleen partijaanhangers die getuige waren van de af en toe felle discussie onder leiding van presentatrice Suzanne Mulder. Het was duidelijk dat niet alleen deze politici elkaar, maar ook het publiek hun bestuurders de afgelopen vier jaar goed hebben gevolgd. Zij discussieerden actief mee.

Het debat ging over veel meer onderwerpen dan de nieuwe taken en uitdagingen. Alle lijsttrekkers vinden dat de exploitatie van de Meander, de Merel en de Man nodig moet verbeteren. Hoe moet de komende jaren duidelijk worden. Over de woningbouw, de voorzieningen, het winkelaanbod, toerisme, de financiën en samenwerken of samenvoeging op Voorne verschilden de meningen al wel aanzienlijk. Tijdens de laatste twee onderwerpen ontstond zelfs een ietwat grimmige sfeer in de zaal.

Nu is de kiezer eindelijk aan zet. Vanavond kan iedereen vanaf negen uur in het gemeentehuis terecht om de verkiezingsuitslag af te wachten.