Levendig Verkiezingsdebat Tweede Kamerkandidaten in Brielle

“Dank aan PvdA Brielle voor de organisatie” twittert VVD’er Foort van Oosten (33e op de kandidatenlijst), “Mooi verkiezingsdebat in Brielle” (SP ’er Paul Ulenbelt, 9e op de lijst) en

“Ontspannen sfeer in het Bres Theater” (SP-lid en bezoekster Kobi van Marion)

Fractiesecretaris PvdA Brielle Ben van Stijn, kan tevreden terugblikken op het door hem georganiseerde verkiezingsdebat woensdagavond 29 augustus in het Brestheater. Het is bijzonder dat in een kleine gemeente als Brielle een volwaardig debat met prominente politici heeft kunnen plaatsvinden. Zonder steun van de PvdA-afdelingen Spijkenisse, Hellevoetsluis, Westvoorne en Bernisse zou dat niet mogelijk zijn geweest. De voorzitter van de PvdA Brielle, Cees Draaisma, zegt dan ook zeer dankbaar te zijn voor hun medewerking.

Acht kandidaat Kamerleden van VVD (als enige met stropdas), SP, ChristenUnie, CDA, GroenLinks, 50Plus, DPK gingen met elkaar in discussie onder leiding van de presentatoren Johan Cahuzak en Roel Pot, beter bekend als de conducteur uit de NS reclame met Nick en Simon. Prominent genodigde Gerrit van der Kamp, voorzitter van de Politiebond ACP, die ook bij het debat aanwezig zou zijn, moest helaas op het laatste moment afzeggen in verband met een afspraak met minister Opstelten over de Nationale Politie.

De euro, het begrotingstekort en het weer draaiend krijgen van de arbeidsmarkt

Johan Cahuzak en Roel Pot legden de politici vier stellingen voor over het lenteakkoord, de werkgelegenheid, de veiligheid en Europa. Veel vragen werden op de politici afgevuurd en veel onderwerpen werden behandeld, onder ander over het weer draaiend krijgen van de arbeidsmarkt, de euro, het begrotingstekort, het alsmaar uitdijen van de zorgsector, de omvang van de overheid, de hoge bonussen en hoge salarissen van bestuurders bij semi-overheidsorganisaties, de hypotheekaftrek, de ontslagbescherming en nog veel meer. Ferry van Wijnen, 11e op de lijst van het DPK van Hero Brinkman verraste met zijn pleidooi voor een gekozen regio “politiebaas”

Leuk type

Bij een korte enquête van Briels Nieuwsland onder de aanwezigen werd duidelijk dat de PvdA met nog meer tevredenheid op de avond kon terugblikken. Het overgrote deel wees namelijk de als 10e op de kandidatenlijst geplaatste John Kerstens voorzitter van FNV Bouw als winnaar van het debat aan, met op de tweede plaats de debuterende Anne Scheltema Beduin (14e op de lijst van GroenLinks, voor het eerst deelnemend aan een verkiezingsdebat). PvdA Burgemeester Betty van Viegen vond de presentatie John Kerstens het meest evenwichtig. “Dat heeft niks met zijn politieke kleur te maken” voegde ze er snel aan toe. Ook VVD-wethouder Klaas Schipper was het daarmee eens en noemde Anne Scheltema Beduin van GroenLinks “een leuk type”. Wat John Kerstens naar zo’n kleine gemeente als Brielle dreef? “Alle persoonlijke contacten zijn belangrijk vindt hij, “als volksvertegenwoordiger ben je verplicht de kiezer op te zoeken; de mooiste discussies vinden plaats aan de bar”.  

 

Zwevende kiezers

“Of er zwevende kiezers in de zaal waren die hun keuze hadden kunnen bepalen naar aanleiding van het debat?” vroeg presentator Roel Pot tot slot. “Ja” antwoordde een bezoeker op de eerste rij. Alleen wilde hij niet zeggen op welke partij zijn keuze was gevallen. Op het twitteraccount van John Kerstens troffen we een dag later de volgende mededeling aan: “Kreeg net het bericht dat een aantal zwevende kiezers na het debat in Brielle bij de juiste partij is ‘geland’ Da’s mooi.” Ook hier weer geen vermelding van de gekozen partij. Het beloven spannende verkiezingen te worden.