Lijsttrekkersdebat gemeenteraadsverkiezingen

 ‘Is Brielle echt zo fantastisch?!’ 

Moeten er wel of niet schapen grazen op de vestingwallen? De eerste stelling van de avond maakte meteen heel wat los. Debatleider Cees Grimbergen vroeg zich zelfs af of die tekenend is voor hoe fantastisch het in Brielle is. Maar later bleek dat alle politici toch echt veel zwaardere opgaven dan een kudde grazende schapen staan te wachten.

Schapen
Alle vijf de politieke partijen hadden vooraf een stelling aangeleverd. Het was D66 die de schapen onderdeel liet uitmaken van het lijsttrekkersdebat in het Bahûrim. De zaal reageerde wat lacherig, maar wethouder en lijsttrekker Dick Verbeek was en bleef bloedserieus. De schapen op de wallen staan symbool voor het aantrekkelijker blijven maken en promoten van de geuzenstad. Investeren in de vestingstad levert op termijn rendement op. ‘Dat haalt en houdt mensen binnen en dus ook het geld.’ Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) bleek minder optimistisch over de beschikbare middelen. De gemeenten krijgen belangrijke taken op het gebied van zorg en jeugd en moeten tegelijkertijd enorm bezuinigen. ‘Hoe is het investeren in de binnenstad nog mogelijk als je ook goed voor mensen wilt zorgen?’ Met het alleen wegbezuinigingen van citymarketing – een voorstel van oppositiepartij SP- red je het volgens de lijsttrekker van de christendemocraten absoluut niet. Alle politieke partijen, op coalitiepartij VVD na, willen eventueel de reserves voor de zorg aansnijden.

Reserves
Want Brielle heeft 148 miljoen euro aan reserves in kas. Dit bedrag speelt op een ander punt zelfs een cruciale rol: de gemeentelijke herindeling. Grimbergen maakte het de lijsttrekkers flink lastig. ‘Denken jullie dat je als gemeente met 16.000 inwoners een herindeling kunt tegenhouden? Weet je hoe dat elders is gegaan?’ PvdA-lijsttrekker Yvonne de Groot hield voet bij stuk en is tegen een fusie op Voorne. Zij stelt dat de Brielse bruidsschat voor de armere buurgemeente Hellevoetsluis zeker meeweegt om met Brielle samen te gaan. ‘Er is zelfs al bij mij geïnformeerd: ‘’hoeveel hebben jullie en wat gaan jullie ermee doen?’’ Ook de meeste politieke partijen zijn mede om die reden niet echt happig op een samenvoeging met Hellevoetsluis en Westvoorne. VVD’er André Schoon wijst wel op het regionaal bestuurskrachtonderzoek dat er ligt. Het verbeteren van de samenwerking is hoe dan ook noodzakelijk. ‘We moet een klein stapje zetten en wat autonomie weggeven.’

Verschil
De politici stonden ruim twee uur op hun benen. Veel stemmers konden ze die avond niet voor zich winnen. Slechts drie toehoorders twijfelden aan het begin van de avond. Yvonne de Groot had er uiteindelijk twee stemmers bij. ‘De vorige keer hadden wij tien stemmen te weinig voor een derde zetel en ging die naar het CDA. Dus elke stem is meegenomen!,’ lachte zij. Ook Diana van Bennekom, de nummer 2 van de SP, hoopt dat haar partij ditmaal in de coalitie komt. ‘Een goede oppositie maakt de coalitie sterker, maar in de coalitie kun je natuurlijk veel beter je plannen uitvoeren.’

IN KADER
Jeugdcafés
Jongeren onder de 18 jaar moeten ook kunnen uitgaan in Brielle. Voorzitter Daniël Veerman van de Brielse jeugdraad hield een warm pleidooi voor de jonge inwoners. Tot 18 jaar mogen zij geen alcohol kopen. Veel cafés weren de minderjarigen uit angst om een boete te krijgen. ‘Onze avondbesteding valt weg en veel jongeren gaan thuis drinken,’ weet Daniël. Hij ziet als oplossing een alcoholvrije uitgaansgelegenheid of polsbandjes voor jongeren onder de 18 die ze bij de ingang van een regulier café kunnen krijgen. De politici noemden hun plan ‘sympathiek’. Ze vinden dat de jeugdraad eerst met caféeigenaren moeten praten.