Meertje de Waal en Rockanje worden één

Het natuurgebied Meertje de Waal in Rockanje moet zichtbaar zijn vanaf het dorpscentrum. Het dagelijks bestuur wil het sterke punt van Rockanje de komende jaar gaan belichten. ‘Als je nu op het plein staat, heb je geen idee dat het natuurgebied er is,’ aldus wethouder Bert van der Meij (PW).

Van der Meij denkt  aan terrassen die uitkijken op het meertje. Mogelijk in combinatie met wandelroutes. ‘Als je dit voor elkaar krijgt, wordt het vergelijkbaar met het terras van Van Marion in Oostvoorne.’ De huidige winkelstrip aan die kant van het plein wordt als het aan hem ligt gesloopt en vervangen voor nieuwbouw. Alle bestaande winkels moeten de kans krijgen om daarin terug te komen. Woningbouw op de oude gemeentewerf moet deze ontwikkeling financieel deels mogelijk maken. ‘Die twee aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden,’ aldus de wethouder. Hij hoopt nog voor 2018 vergaande stappen te zetten, maar dat hangt af van de gesprekken met pandeigenaren, ondernemers en bewoners. Ook de kerk is nu te veel uit het zicht. Van der Meij: ‘ook dit oude gebouw moet onderdeel van het dorp zijn.’

Het betrekken van natuur en historie bij het dorpscentrum zijn twee van de vele ideeën hoe het centrum van Rockanje zich in de toekomst zou moeten ontwikkelen. Rockanjenaren kregen vorige week tijdens een bijeenkomst in het Badhotel voor het eerst de kans hierop te reageren.

Ook de winkelstrip van de Chinees tot aan het Kruidvat verdient een opknapbeurt. ‘Maar we hebben daar te maken veel verschillende eigenaren, dus dat wordt lastig,’ vreest Van der Meij. Hij wil zeker de supermarkt in het centrum houden. ‘Die trekt juist veel bezoekers naar de andere winkels rondom het plein.’ Wat betreft de infrastructuur bekijkt het dagelijks bestuur eerst hoe de huidige veranderingen aan het Dorpsplein uitpakken.

Bij de centrumplannen hoort ook de bouw van een brede school. Het dagelijks bestuur vindt dat de huidige basisscholen aan vervanging toe zijn. Hun voorkeur gaat uit naar een nieuw complex met een groot plein op de locatie van De Zonnebloem. Zo ontstaat bovendien een verbinding met het dorpscentrum. Dit jaar wordt de financiële haalbaarheid bekeken. Het terrein heeft al een schoolbestemming. Van der Meij hoopt in 2016 of 2017 met de bouw te kunnen beginnen.