Minder overlast jongeren, meer overlast MOE-landers in Brielle

De gemeente Brielle heeft minder te maken met overlast door jongeren. Briellenaren klagen nu meer over hun tijdelijke buren uit Midden en Oost Europa.

 

MOE-landen

De overlast door Midden en Oost Europeanen (MOE-landen) in de gemeente Brielle neemt toe. Briellenaren klagen regelmatig over hun tijdelijke buren.

De ‘MOE-landers’ blijven tussen de drie en zes maanden in Brielle om hier te werken in de tuinbouw of in het havengebied. Ze wonen dan in huizen die te koop staan. In veel gevallen leidt hun verblijf niet tot ongeregeldheden.

Toch zijn de tijdelijke werkkrachten vaak betrokken bij burenruzies. Omwonenden klagen regelmatig over geluidsoverlast, verpaupering van de buurt, fout aanbieden van afval en asociaal gedrag. Gemeentewoordvoerster Monique van Leeuwen: “vaak gaat het om een cultureel verschil. Mensen gooien bijvoorbeeld hun vuilniszakken op straat. Dit is in hun eigen land normaal.’’ Het drankgebruik onder MOE-landers is bovendien hoog.

Brielle inventariseert de problematiek en werkt aan een nieuw beleid om die aan te pakken. Nu spreekt de gemeente de verhuurders aan. Dat is niet gemakkelijk, omdat veel huizen via tussenpersonen worden verhuurd.

 

Kale kip

De overlast door de jeugd is in 2010 in Brielle iets afgenomen. Gemeente, politie, GOSA, en stichting PUSH pakken de problematiek gezamenlijk aan. Desondanks was het aantal meldingen (80) hoog en is en blijft dit een aandachtspunt.

Ook op een ander gebied is de overlast het afgelopen jaar sterk verminderd. Met het in de kraag grijpen van vijf graffitispuiters zijn er tot en met september slechts dertien ‘tags’ geconstateerd. Zij maakten drie van de vier tekeningen. De gemeente constateerde er in 2010 nog 71.

Met een database met foto’s van alle tags kunnen zaken worden ‘gematcht’, want vaak maken de graffitispuiters een specifiek teken. Dit maakt de jongeren wel beter te traceren.

Het schadebedrag is van 33.719 euro naar 2.644 euro gedaald. De gemeente probeert de kosten op de daders te verhalen. Dat blijft volgens Van Leeuwen vaak het ‘verhaal van de kale kip’. “Maar, er wordt wel altijd geprobeerd een afbetalingsregeling met de daders of hun ouders af te spreken.’’

 

Toename drugsgebruik

Het wijkteam van de politie constateert steeds meer drugsgebruik onder jongeren. Op hangplekken en bij scholen treffen zij lege zakjes ‘weed’ aan. Jongeren van 15 tot en met 17 jaar zouden door de oudere jeugd hiervan worden voorzien. Daarnaast is er in Brielle sprake van een toename van ‘comazuipers’.