Mogelijk verkoop gemeentehuis

Wethouder Erik Mulder (D66) roept nog steeds iedereen op om met ideeën voor een nieuwe bestemming voor het oude gemeentehuis aan de Hoflaan in Oostvoorne te komen. Een week voor de officiële deadline ligt er nog geen plan.

De VVV en burgerzaken zijn vorig jaar al vertrokken. De bibliotheek dit voorjaar. Dan staat het oude gemeentehuis leeg. Als burgers niet snel met initiatieven komen, wordt het karakteristieke gebouw uit 1909 verkocht aan een commerciële partij. Volgens Rens van der Blom een gemiste kans.

De Oostvoornaar meldde zich eind vorig jaar bij de wethouder om mee te denken over de toekomst van het gemeentelijk monument, nadat hij had vernomen dat nog niemand met een plan was gekomen. ‘De mogelijkheden zijn gigantisch voor dit prachtige pandje. Het ligt op een toplocatie bij het bos, de burcht en met een grote parkeerplaats.’ Veel Oostvoornaars beklagen zich over het feit dat de maatschappelijke functie binnenkort verdwijnt, maar reageren niet op de oproep.

De wethouder en Van der Blom zochten contact met de organisatoren van het Sinterklaashuis. De afgelopen twee jaar  publiekstrekker in december Brielle en op zoek naar een onderkomen. Tot twee weken geleden was het Sinterklaashuis als serieuze kandidaat in beeld. Het oude gemeentehuis bleek uiteindelijk te klein om de mensenmassa op te vangen. Het Sinterklaashuis gaat nu naar de bovenverdieping van het Arsenaal in Brielle.

Van der Blom stelt dat de nieuwe gebruikers er niet het hele jaar in hoeven. ‘Zij kunnen ook slechts een weekend of zelfs één dag van een gedeelte van het gebouw gebruikmaken.’ Hij denkt aan een combinatie met evenementen, exposities en het betrekken van de burcht. Mulder wil dat mensen zich alsnog melden met een idee. Een mogelijk is het oprichten van een stichting, die het gebouw beheert. In Tinte gebeurt straks hetzelfde met de verenigingen in Tintestein. Mulder: ‘voor ons moet een burgerinitiatief kostenneutraal zijn. Het is van belang dat er een sluitende begroting is en dan kunnen we het beheer loslaten.’

De wethouder hoopt het gebouw als trouwlocatie te kunnen behouden, mocht het pand toch van eigenaar wisselen. Het gebouw behoudt, als gemeentelijk monument, ook dan deze uitstraling.