Monument nog één dag open

Twee monumenten van Rockanje hadden dit jaar met Open Monumentendag de vlag uithangen. In tegenstelling tot het altijd drukbezochte openluchtmuseum ‘de Duinhuisjes’ nabij de Tenellaplas greep slechts een handjevol bezoekers afgelopen zaterdag de kans om voor de laatste maal voor de aanstaande grote restauratie de veel centraler gelegen eeuwenoude Dorpskerk te bezoeken. Degenen die echter de drempel overgingen konden uitgebreid kennismaken met de geschiedenis en architectuur van het oudste gebouw van het dorp.

 

Meertje de Waal

Nog voor binnenkomst kwam de orgelmuziek de deelnemers van Open Monumentdag 2007 tegemoet. Naar later bleek was de organist een goede bekende van de wat oudere leden van de Hervormde Gemeente Rockanje. De zoon van wijlen ds. Van Dalen, die in 1971 in deze plaats in het ambt trad, bespeelde namelijk gedurende de gehele dag het Oeckelen-kerkorgel uit circa 1850.

Het interieur van de begane grond zal voor velen geen terra incognita meer zijn, maar op speciaal verzoek kon onder begeleiding ook het vanuit grote verte zichtbare torentje worden beklommen. In het geval van de 365 stenen treden tellende Brielse dom mag dit zeker geen gemakkelijke klus zijn; de Dorpskerk doet er met zijn ongeveer 60 treden verspreid over een paar ladders niet bepaald voor onder. Naast een goede conditie en evenwichtshouding is het niet hebben van hoogte- en/of smetvrees een vereiste. Het bereiken van de top is uiteraard het einddoel, men ziet echter op weg naar de klok vooral aan de houten balken, beter gezegd boomstammen, hoe oud het gebouw daadwerkelijk is. Eveneens zijn de sporen van de boktor duidelijk voor het blote oog zichtbaar. Bovengekomen blijkt de lastige klim de moeite waard te zijn geweest. Niet alleen komt een verrassende groene oase de beklimmer tegemoet, maar het normaal zo onzichtbare ‘Meertje de Waal’ mag zeker één van de hoogtepunten worden genoemd.

Intussen wist men zich op de begane grond onder het genot van een kopje koffie met een versnapering goed te vermaken. De Rockanjese mevr. Manintveld zong met haar twee kleindochters enkele kinderliedjes, waaronder ‘altijd is Kortjakje ziek’, vrolijk met de orgelmuziek mee. Voor de volwassenen was er daarna op verzoek werk van Bach te horen. 

 

Snuffelloods

Het was de laatste keer voor de grote restauratie dat de Dorpskerk tijdens Open Monumentendag te bezichtigen was. Begin 2008 zal daar een aanvang mee worden gemaakt.

Ter ondersteuning van de restauratie van de uit de veertiende eeuw daterende Dorpskerk en het orgel kan men iedere woensdag tussen 18.30 uur en 19.30 uur spullen en oud papier inleveren bij ‘de Snuffelloods’, Kerkweg 16 (Moolhoek) in Rockanje. Iedere derde zaterdag van de maand is er daar een verkoop. Het eerstvolgende ‘snuffelmoment’ is op 15 september van 9.00 uur tot 13.00 uur.