De Hellevoetse oppositiepartijen zijn tegen de snelle aanleg van een Museumkade. Ze vinden niet dat de gemeente in tijden van bezuinigingen ruim 163.000 euro aan een ‘luxeproduct’ moet uitgeven.
Drie schepen
De ongeveer 170 meter lange Museumkade in de vesting, parallel aan de Industriehaven, staat al lang in de planning. Het is de bedoeling dat daar schepen met een bijzondere historische waarde voor de voormalige Nederlandse marinehaven gaan liggen. De kade zou zo een enorme aantrekkingskracht op het publiek moeten hebben.
Over het afmeren van het Lichtschip Noordhinder en het MS Bernisse zijn inmiddels afspraken gemaakt. Ook is er nog plek voor een derde historisch schip aan de Museumkade. Zo doet de naam van het pantserschip De Buffel, dat nu nog bij het Maritiem Museum in Rotterdam ligt, de ronde.
Het afmeren van de schepen is pas mogelijk als de kade voorzieningen als elektra, water, telefoon en riolering heeft. Voor de aanleg daarvan is een bedrag van iets meer dan 163.000 euro nodig.
Betere tijden
De oppositie van Hellevoetsluis is fel tegen de uitgave op korte termijn. ‘Het is heel erg dat mensen nu om subsidie moeten vechten en die niet krijgen. Laten we dus wachten tot economisch betere tijden,’ aldus CDA’er Henk Hoge. Raadslid Atie Koster van GroenLinks was het met hem eens. Zij gaf aan dat een dergelijke uitgave in een tijd van een ‘maatschappelijke kaalslag’ niet noodzakelijk is en al helemaal niet uit te leggen valt.
VVD’er Ger van den Engel beaamde dat de timing niet optimaal is. Toch wil hij de voorzieningen aan de Museumkade snel aanleggen. Het afmeren van de schepen is belangrijk voor Hellevoetsluis. ‘Moeten we na al die miljoenen die we aan het opknappen van de vesting hebben uitgegeven deze laatste stap dan niet nemen?’ D66’er Jan Remmert Fröling heeft een andere mening. Zonder de kade is de vesting alleen wat soberder.
Hogere kosten
Ook IBH stemde donderdag tijdens de raadsvergadering in met het voorstel. Voor de coalitiepartij is de Museumkade voor de vesting ‘de kers op de taart’. Wethouder Peter Hofman (VVD) kreeg met de stemmen van VVD en IBH uiteindelijk voldoende steun. Hij benadrukte dat uitstel van de aanleg van de voorzieningen voor het afmeren van de historische schepen aan de Museumkade enkel tot veel hogere kost zou leiden.