Museumpardon

BRIELLE – Het dagelijks bestuur van Brielle is bezig met het verzinnen van een nieuwe naam voor het Historisch Museum Den Briel. De naam moet aansluiten bij het centrale thema van het heringerichte museum.

Op 1 april opent het museum aan de Markt zijn deuren voor het publiek. Het museum van de geuzenstad krijgt een geheel nieuwe presentatie met veel meer interactieve onderdelen. De Tachtigjarige Oorlog en 1 april staan hierin centraal. ,,Nu zijn er heel veel musea die de naam ‘Historisch Museum’ dragen,’’ weet wethouder Dick Verbeek (D66). ,,Brielle moet zich op dit punt meer gaan onderscheiden.’’ Waarschijnlijk blijft de naam Historisch Museum Den Briel wel bestaan, maar wordt die enkel aangevuld met woorden die de lading beter dekken.

De naamsverandering is een bevoegdheid van het dagelijks bestuur. Juist over dit soort zaken kan ontzettend lang worden gediscussieerd, weet de wethouder. Dick Verbeek komt nog voor 31 maart met de nieuwe naam naar buiten.

Voorheen had het Historisch Museum Den Briel nog een andere naam: Trompmuseum. Vernoemd naar de wereldberoemde admiraal en geboren Briellenaar.