Nieuw museum voor geuzenstad

De geuzenstad krijgt er een museum bij. In het Kruithuis komt een oudheidkamer over ‘1 april’ door de jaren heen.

Voorzitter Wim van Noord is blij de komst van een permanente expositie over de herdenkingen van de bevrijding van het stadje door de Watergeuzen en zijn 1 April Vereniging. Veel leden hebben spullen die ze aan het publiek willen laten zien. Hij hoopt dat de oudheidkamer op het Kruithuisbolwerk op 1 april 2014 haar deuren opent. Volgend jaar bestaat de vereniging ook nog eens 75 jaar. ‘Een mooi moment,’ stelt Van Noord. Of dat lukt, is nog niet helemaal zeker. De vereniging zorgt zelf voor de inrichting van het pand en is op zoek naar sponsors.

De Brielse politiek stelde onlangs ruim 22.000 euro beschikbaar voor aanpassing van het interieur van het gebouw uit de zeventiende eeuw. Het Kruithuis krijgt onder andere een vide. De politieke partijen zijn blij met de nieuwe bestemming, maar minder positief over de kosten. ‘Een behoorlijk fors bedrag,’ vindt raadslid Yvonne de Groot (PvdA). Zij denkt aan een multifunctionele bestemming van het eeuwenoude monument. Een ruimte die iedereen tegen betaling kan huren, zoals het Droogdok in Hellevoetsluis. Wethouder Dick Verbeek (D66) benadrukt dat dit slechts een eenmalige investering is.

Het Kruithuis – dat in vroeger tijden het kruit voor de kanonnen en geweren bevatte – is één van de vele monumenten in Brielle. Vorig jaar heropende koningin Beatrix bovendien het museum over de Tachtigjarige Oorlog aan de Markt, waar het grotere verhaal over 1 april 1572 centraal staat. CDA-raadslid Bas van der Linden ziet veel in het verstrekken van combitoegangskaarten om bezoekers naar alle attracties in de geuzenstad te trekken. ‘Zo komt de loop er in.’