Nieuwe actiegroep voor bouw starterswoningen: ‘houd Rockanje jong’

In Rockanje zijn veel te weinig betaalbare huur- en koopwoningen voor starters. Rick Mulder (51) ziet de jongeren daarom massaal vertrekken. De eigenaar van de dierenwinkel aan de Dorpsweg is een petitie voor de bouw van starterswoningen begonnen.

Vertrokken

Rick constateert dat er in Westvoorne veel huizen en appartementen leeg steen. Veelal zijn dit dure, levensloopbestendige woningen. Wel was er een run op de paar starterskoopwoningen die de afgelopen jaren in Oostvoorne zijn gebouwd. Veel starters willen ook gaan huren. Marinka Groenendijk (21), die bij Rick in de winkel staat, staat al sinds haar achttiende op de wachtlijst. ‘Onlangs heb ik eens op een huisje gereageerd. Toen bleek dat ik nummer 62 stond,’ verzucht ze. De 26-jarige Dennis Warbout uit Rockanje woont nog bij zijn ouders en stond jarenlang ingeschreven voor een huurwoning. Ook hij wil het huis uit. ‘Ik verdien door Nieuwe actiegroep voor bouw starterswoningen: mijn werk in de industrie inmiddels te veel geld om in deze sector te mogen huren en te weinig om te kunnen kopen.’ Voor Rick zijn er meer dan genoeg tekenen aan de wand dat het gemeentebestuur snel starterswoningen moet gaan bouwen.

‘houd Rockanje jong’

Spiraal

Veel jongeren zijn al vertrokken. Hun vertrek heeft invloed op het dorp. Rick geeft aan dat de verenigingen en de scholen leeglopen. Voor hem als ondernemer wordt de toekomst er zo ook niet rooskleuriger op. ‘De vergrijzing maakt van Rockanje een spookdorp.’ Dennis: ‘vroeger was er de discotheek. Ik was er als Rockanjenaar trots op om daar als één van de laatste ’s nachts te kunnen vertrekken. Nu is er niet eens meer een leuk terras om gezellig te zitten. In Oostvoorne is het al beter vertoeven. Daar zijn tenminste starterswoningen gebouwd en is er een aantrekkelijker dorpscentrum. op een gegeven moment vraag je je af: ‘wil ik nog wel in Rockanje wonen?’ ‘ Marinka bevestigt zijn woorden. : ‘De politiek moet dus gewoon wat voor hun jongeren doen. Als ze voor ons zorgen voor woningen komt Rockanje vanzelf tot bloei,’ vervolgt hij.

Stap

Na de bijeenkomst over locatie ‘De Rots’ op 22 maart besloot Rick actie te ondernemen. Hij kwam die avond niet alleen als ondernemer, maar ook als vader van een zoon van 19. Rick constateert dat het dagelijks bestuur vooral vanuit financieel oogpunt handelt. De gemeente heeft voor bijna twee miljoen euro in De Rots geïnvesteerd en wil het verlies tot maximaal één miljoen euro beperken. Er liggen twee conceptbouwplannen. Eén met grotendeels twee-onder-één-kapwoningen en één met grotendeels benedenbovenwoningen. Het eerst plan omvat twee startershuurwoningen en het tweede zes sociale huurwoningen. Rick vindt de benedenbovenwoningen de beste optie.’Het is een stapje in de goede richting. Ik heb nog liever dat ze ook de vier huizen aan de Floris van Eijkstraat en de Willem de Waalstraat afbreken, het verlies voor 100 procent op zich nemen en op het hele terrein goedkopere starterswoningen bouwen. Eigenlijk mogen die niet meer dan 120.000 euro kosten.’

Petitie

Rick heeft de actiegroep ‘Houd Rockanje Jong’ opgericht om een duidelijk signaal af te geven. De politiek moet zich echt gaan inzetten voor de bouw van starterswoningen. Zowel koop als huur. Na een week had hij ruim honderd sympathisanten. ‘Vooral inwoners van boven de dertig hebben hun handtekening gezet. Zij hebben hier als ouder of grootouder natuurlijk ook belang bij.’
Houd Rockanje Jong overhandigt op dinsdag 8 mei de handtekeningen aan de gemeenteraad. De petitie kan in de dierenwinkel aan de Dorpsweg en online op http://houdrockanjejong.webs.com/ worden getekend.