Nieuwe coalitie Westvoorne: ‘afspraken politiek bedrijven’

Partij Westvoorne, VVD en D66 regeren de komende vier jaar in Westvoorne. De manier van politiek bedrijven is van essentieel belang voor het slagen van deze coalitie.

Nakomen afspraken

Na intensieve onderhandelingen onder leiding van informateur Kees Jurgens en formateur Wim van Noord hebben Partij Westvoorne, VVD en D66 een coalitieakkoord gesloten. In het coalitieakkoord 2014-2018 ‘Naar een sterke bestuurlijke toekomst’ staat de bestuurlijke toekomst van Westvoorne centraal. De drie partijen willen een sterke gemeente, die vanuit een krachtige positie in staat is de eigen toekomst vorm te geven. Dat kan alleen lukken wanneer de onderlinge politieke verhoudingen verbeteren. De lijsttrekkers Emma van Blom (Partij Westvoorne), Jaap Heijndijk (VVD) en Erik Mulder (D66) tekenden donderdagochtend een samenwerkingsovereenkomst. In die overeenkomst staat beschreven hoe de bestuurders en politici zich moeten gedragen. Zo moeten persoonlijke aanvallen, herhalingen van standpunten en aanvallen op de persoon tot het verleden behoren. Iedere maand bespreken de coalitiepartijen of ze zich aan de afspraken houden. ‘Het niet nakomen wordt opgevat als een ernstige verstoring van het vertrouwen binnen de coalitie en kan een breuk betekenen,’ waarschuwt de VVD.

 

Nieuwe wethouders

Gisteravond zijn de nieuwe wethouders geïnstalleerd. Erik Mulder (D66) blijft. Hij verliest Economische Zaken, Toerisme en Recreatie en het Woonbedrijf en krijgt nu onder andere Inwonerszaken in zijn portefeuille. Bert van der Meij (48) en Jan van Rij (61) zijn nieuwkomers in de Westvoornse politieke arena. Van der Meij van Partij Westvoorne woont al twintig jaar in Rockanje. Na zijn HBO studie Sociaal juridische dienstverlening heeft hij de studie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit voltooid. Vanaf 1989 is hij werkzaam geweest binnen verschillende gemeentelijke organisaties. Van Rij is sinds 1979 Rockanjenaar en was tot 2012 werkzaam als Group managing Director (CEO) van de Airtrade Centre Group. Momenteel heeft hij twee commissariaten, waarvan één in Turkije. De VVD’er besloot ooit na een strandwandeling in Rockanje neer te strijken. ‘Inwoners van de grote stad moeten weer ervaren wat zij in de stad missen als zij hier door de duinen wandelen,’ is zijn doel.