‘Nieuwe scholen op loop-en fietsafstand voor gezinnen’

Het dagelijks bestuur van Westvoorne wil nieuwe basisscholen op de locaties van De Zonnebloem in Rockanje en de Mildenburgschool in Oostvoorne.  De raadsleden betwijfelen of dit wel de juiste locaties voor brede scholen zijn.

De basisscholen zijn verouderd en niet berekend op de terugloop van het aantal leerlingen. Het dagelijks bestuur wil de scholen in één nieuw, groot schoolgebouw. Op de vrijkomende locaties van De Hoeksteen in Rockanje en CNS De Nieuwe Weg, De Driehoek en Het Overbos in Oostvoorne komen woningen. VVD-fractievoorzitter Jaap Heijndijk vreest voor de historische kern van Oostvoorne, waar nu al veel verkeer is. Hij denkt dat De Driehoek aan de Vrouwe Machteldweg een betere locatie is. ‘Het ligt centraal in Oostvoorne, dichtbij sporthal De Meander en er wonen veel jonge gezinnen.‘ Gemeentebelangen Westvoorne en het CDA vinden een school aan de Rockanjese Dwarsweg een betere keuze. Ook daar wonen meer gezinnen in de omliggende woonwijken. ‘Hoe verder van de school, hoe meer ouders hun kinderen met de auto komen brengen en halen,’ geeft Heiko Muchall (GBW) aan. D66-raadslid Wim Hartog vindt dat onzin. ‘Alle locaties liggen op loop- en fietsafstand.’ In het nieuwe gebouw kunnen bovendien voorzieningen voor alle inwoners, zoals de bibliotheek, de muziekschool en het jongerenwerk. ‘Een brede school is meer dan een school. Geef het een centrumfunctie,’ aldus D66’er Rob van Mil.

De locatie De Hoeksteen heeft volgens Gemeentebelangen Westvoorne nog een ander voordeel.  ‘We hoeven het sport en cultureel centrum De Merel niet af te breken, maar kunnen die opknappen,’ stelt raadslid Wim Sjoukes. De lokale partij twijfelt aan de financiële haalbaarheid. Ze willen niet alleen de optie nieuwbouw openhouden. ‘Ook De Merel is over 30 tot 40 jaar geen leuk gebouw meer. We kunnen nu meteen een nieuwe sporthal in de plannen meenemen,’ benadrukt wethouder Bert van der Meij (Partij Westvoorne). Daarnaast heeft het culturele gedeelte van De Merel een te groot oppervlak.

Het dagelijks bestuur komt rond de zomer met een uitgebreide financiële onderbouwing. De politieke partijen roepen op de plannen eerst aan de inwoners te presenteren.