Nieuwe supermarkt

Bewoners van het Burgemeester van Wissekerkeplein in Brielle maken zich zorgen om de komst van een supermarkt. Zij kijken straks uit op een Albert Heijn op het voormalig Luveto terrein.

De supermarktketen heeft vergevorderde plannen voor een nieuwe supermarkt bij de entree van de geuzenstad. Het gebouw heeft één laag en wordt ruim 9 meter hoog. Op het groene dak komen enkele ruimtes die ogen als woninkjes. Ook komt er een ,,groen tankstation’’ bij.

Voor de omwonenden bestaat er nog veel onduidelijkheid. ,,Wat krijg ik te zien vanaf het plein?,’’ vroeg een bewoonster van het Van Wissekerkeplein zich hardop af.

Oppositiepartij SP had nog de nodige kritiek op het plan. ,,Wij vinden de totale vorm en de hoogte een beetje teveel van het goede,’’ aldus raadslid Erik Bunte. ,,Bij de Jumbo is er vanwege de schootsveld onder de grond gebouwd. Waarom gebeurt dat nu niet?’’ Wethouder Klaas Schipper benadrukte dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft gewaakt voor de aantasting van het schootsveld. ,,Dat is een soort heiligdom. Door de bebouwing iets verder naar achteren te plaatsen is het zicht groter geworden.’’ Volgens Schipper heeft de dienst zelfs liever een bebouwing met een groen dak. Dat zorgt voor een natuurlijkere overgang met de wallen.

PvdA-raadslid Yvonne de Groot sprak van een ,,acceptabel voorstel’’. Haar grootste zorg is het vertrek van de supermarkt. ,,Je krijgt dan toch een soort gat. Nu lopen mensen van Albert Heijn zo naar de binnenstad. Dat is goed voor de middenstand. Die levendigheid zou kunnen veranderen.’’ VVD-raadslid Leo van der Valk maakt zich daar niet druk om. Hij ziet de verplaatsing zelfs als een verbetering. ,,Als mensen daar makkelijk kunnen parkeren komen ze nog eerder naar de binnenstad.’’

Wat aan het pand het Slagveld komt is nog onduidelijk. Albert Heijn blijft eigenaar. ,,Wij gaan daar niet over. Wat we wel zeker weten is dat het geen supermarkt wordt. Verder zijn alle andere opties open,’’ aldus wethouder Schipper.