Nieuwkomer Peter Oskam vertelt in Tinte

Peter Oskam is in september begonnen aan een ‘bijna onmogelijke baan’. De oud-rechter zit sinds twee maanden in de Tweede Kamer.

‘Het mooiste zijn de mensen met ideeën die je ontmoet.’

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen was hij de nummer tien op de kandidatenlijst. Nu is Peter Oskam één van de dertien parlementariërs van het CDA. Op zijn eerste dag als Tweede Kamerlid kreeg hij al bestuurslid Willemijn Kon aan de telefoon: ‘wil je naar Voorne-Putten komen?’ Maandagavond stond de Rijswijker in het verenigingsgebouw in Tinte tegenover 43 luisteraars. Zij maakten uitgebreid kennis met de enthousiaste nieuwkomer.

‘Tweede Kamerlid zijn is eigenlijk een onmogelijke baan,’ stelt Peter Oskam klip en klaar. Vooral in het begin is het een zware taak. Hij moet zijn netwerk opbouwen en politieke vaardigheden ontwikkelen. Al met al een bijna 80-urige werkweek. ‘Het mooiste zijn de mensen met ideeën die je ontmoet.’

Precies een week voor zijn komst naar Voorne-Putten was de doorbraak in de zaak Marianne Vaatstra. Het vakgebied van de CDA’er stond volop in de belangstelling. Voor zijn verkiezing was Peter Oskam onder andere officier van justitie, kinderrechter, senior beleidsadviseur bij het Ministerie van Justitie en vicepresident van de rechtbank Amsterdam. Hij was als rechter al voor de inzet van verwantschapsonderzoek. Een dna databank van alle Nederlanders ziet het Tweede Kamerlid echter niet zitten. Met de huidige opsporingsmethoden moeten misdadigers ook te vinden zijn.