Nog deze maand oplossingen voor ‘illegale’ bewoners

Wethouder Hans van Lith (Gemeentebelangen Westvoorne) moet nog deze maand met oplossingen komen voor ‘illegale’ bewoners van caravans en recreatiewoningen.  Ze kregen na vijftien tot dertig jaar te zijn gedoogd plotseling een dreigende brief dat ze weg moeten.

De bewoners kwamen vorige week woensdag in een commissievergadering massaal hun beklag doen. Ze zijn heel erg boos dat ze, na tientallen jaren belasting te hebben betaald, op straffe van een dwangsom moeten vertrekken. PvdA-fractievoorzitter Corry Langendoen noemt deze handelswijze van het dagelijks bestuur onbegrijpelijk. ‘Het menselijk aspect is bij het naleven van de wet wel heel erg ver te zoeken.’

Handhaving is formeel een bevoegdheid van het dagelijks bestuur. Voorheen nam de gemeente vooral actie als er klachten waren over illegale bewoning. Nu gebeurt dat na een inspectie. De politiek besloot na verontrustende berichten van de bewoners zich persoonlijk met de handhaving te bemoeien. Wethouder Van Lith moet voor de raadsvergadering op 25 juni met de getroffenen praten en oplossingen zoeken. ‘Die zijn er voor alle situaties,’ stelt Emma van Blom (Partij Westvoorne). Ook zijn eigen partij, Gemeentebelangen Westvoorne, wil dat de mensen kunnen blijven wonen.

Hans van Lith zit naar eigen zeggen met een moeilijke kwestie opgescheept. Hij begrijpt de gevoelens, maar heeft ook te maken met de wet en wil geen willekeur toepassen. De wethouder geeft toe dat hij beter en eerder naar deze groep bewoners toe had moeten communiceren.