Nog dit jaar start bouw De Rots

Nog dit jaar moet de bouw van vijftien woningen op locatie ‘de Rots’ aan de Dorpsweg in Rockanje starten. Bijna alle politieke partijen willen beginnen.

Verkoop

Het bouwplan bestaat uit vier seniorenwoningen op de begane grond, acht bovenwoningen en drie eengezinswoningen voor starters. Van de twaalf beneden bovenwoningen wordt de helft verhuurd. Wethouder Erik Mulder (D66) spreekt van een project dat al ‘veel geld heeft gekost’. Hij is vooral blij dat er in Rockanje eindelijk nieuwe woningen voor starters komen.

Het dagelijks bestuur van Westvoorne denkt dat alle woningen worden verkocht, omdat alle verkoopprijzen onder de 165.000 euro liggen. Die van de bovenwoningen zijn onder de 140.000 euro. Indien woningen niet worden verkocht dan gaan die ook in de verhuur. Daarnaast doet de gemeente de bestaande woningen aan de Willem de Waalstraat en de Floris van Eijkstraat van de hand.

Alleen Partij Westvoorne is tegen. De oppositiepartij trekt de financiële risico’s in twijfel en wil liever bouwen op de Drenkeling en de Noordrand in Rockanje.

Maximumverlies

De gemeenteraad moet binnenkort bijna twee miljoen voorschieten, zodat het plan uitgewerkt kan worden en de bouw eind dit jaar starten. Eerder bepaalde de politiek dat het verlies niet meer dan 1,3 miljoen euro mag zijn. Zowel met de koop als verhuur van de woningen denkt het dagelijks bestuur binnen dit maximumbedrag te blijven.

JvK

IN KADER

Sinds 2010

Het bouwplan houdt de gemoederen al lang bezig. De gemeente kocht in 2010 locatie ‘De Rots’, nadat omwonenden zich hadden verzet tegen de komst van een massaal gebouw. Een werkgroep moest met een breed gedragen bouwplan komen. Dat bleek onmogelijk. De gemeenteraad koos voor de variant met de beneden bovenwoningen voor starters. Dat wilde ook de actiegroep ‘Houd Rockanje Jong’. Alleen Partij Westvoorne steunde ‘Houd Rockanje Laag’ en had liever de variant met de lagere twee-onder-één-kapwoningen. Ze vinden het gekozen plan niet bij het dorpse karakter passen.