Nostalgisch rondje Oostvoorne: ‘kijken, kijken én kopen!’

Liefhebbers van vroeger tijden konden afgelopen zaterdag uitermate goed aan hun trekken komen. Met maar liefst drie evenementen op rij was de middag voor menigeen snel gevuld. De sfeer van ‘toen’ was kortom makkelijk te beleven. Van een streekmarkt en boerenveiling tot een tentoonstelling met oude foto’s; aan dit alles was in Oostvoorne geen gebrek. Oftewel: ‘het was kijken, kijken én kopen!’

Streekmarkt: ‘even de grens over’
Eerlijk is eerlijk, één van de ‘historische evenementen’ vond vlak over de Oostvoornse grens plaats. Vanaf 11 uur begon de jaarlijkse streekmarkt van openluchtmuseum ‘de Duinhuisjes’ in Rockanje. Al vroeg wisten velen de weg naar de Duinstraat te vinden.
Voor Annie Snoeij is de dag vaste prik. Zij stond er daarom wederom met haar groenten en fruit, die zij ook in haar winkel aan de Rondeweiweg verkoopt. Naast andere vaste kramen met diverse streeklekkernijen en -specialiteiten waren er een paar opvallende aanwezigen. Zo vertelde Cobie Langendoen namens het archief van de Historische Vereniging Westelijk Voorne over hun werkzaamheden en verkocht spullen ten bate daarvan. Naast haar kon men bij Nelly de Man informatie over de werkgroep Maria Rust verkrijgen, die zich inzet voor de gelijknamige oude begraafplaats van Rockanje. Helaas hebben beide dames dit jaar onverwachts een actieve medevrijwilligster verloren, Janny de Baan.
Boeken over vrijwel alle plaatsen van Voorne-Putten en over geschiedenis, stamboomonderzoek, streekdrachten en aanverwante zaken en ansichtkaarten uit de grote verzameling van wijlen het echtpaar De Baan uit Spijkenisse konden afgelopen zaterdag bij een door hun eigen kinderen en kleinkinderen bemande kraam worden aangeschaft. Het betrof veelal zeldzaam materiaal. Veel bezoekers bleken juist daarvoor speciaal te zijn gekomen.

‘In vroeger tijden’: ‘je kan het maar alvast gehad hebben’
In Oostvoorne kwam men in een heerlijk zomerzonnetje achter ‘Murphy’s Inn’ even bij van de inmiddels opgedane indrukken. Hoewel, juist daar kon vanaf ’s middags twee uur door scherp te bieden voor een leuke prijs aan oude spullen worden gekomen. Voor de elfde keer werd de boerenboeldag alweer gehouden. Dat veilingmeester Jan Rusken op dat moment op ludieke wijze de verkoop deed had echter een nadeel; hij kon niet meedoen aan ‘Oostvoorne in vroeger tijden’, even verderop in ‘de Dorpskerk’.
In de kerk was het voornamelijk ‘kijken, kijken en nog eens kijken’. Niet alleen de expositie foto’s uit het rijke archief van verzamelaar Gert Arkenbout, maar ook de tentoongestelde verzamelingen trokken weer de aandacht. Koffiemolens, North Sea Ferries materiaal en koeien waren nieuwe publiekstrekkers.
Atie Mol uit Oostvoorne is een oude bekende voor de vaste bezoekers van het evenement. Al in september 2008 is zij met een groep enthousiastelingen begonnen miniatuurdecors te maken. Het resultaat daarvan was nu te bewonderen. ‘Sommigen komen zelfs iedere dag hiervoor terug en zien dan ieder keer weer nieuwe dingen’, weet de creatieveling te vertellen. Het was behalve op zaterdag inderdaad de gehele week behoorlijk druk tijdens ‘Oostvoorne in vroeger tijden’, dat dit jaar iets later dan gewoonlijk werd gehouden. Vanaf dinsdag konden de exposities worden bekeken. Oud-wethouder Kleinjan uit Tinte gaat steevast op eerste avond, want stelt hij: ‘je kan het maar alvast gehad hebben’.