Omstreden besluit veiligheidscontour

Het Havenbedrijf en de gemeente Westvoorne zijn het eens over de veiligheidscontour op het Oostvoornse Meer. De Westvoornse oppositiepartijen zijn boos dat het dagelijks bestuur en de coalitie zich laten intimideren door Rotterdam en de Provincie.

De gemeenteraad geeft het dagelijks bestuur groen licht voor de overeenkomst met het Havenbedrijf. Oppositiepartijen Partij Westvoorne en PvdA vinden dat het dagelijks bestuur te snel overstag gaat en zich laat intimideren door Rotterdam en de Provincie. Die laatste dreigde in het geval van een weigerend Westvoorne zelf de knoop door te hakken. ‘Deze afspraken zijn onvoldoende. Hiermee kun je geen zaken afdwingen,’ aldus fractievoorzitter Emma van Blom (Partij Westvoorne). De veiligheidscontour betekent meer overlast voor de eigen inwoners. Zij start liever een juridische procedure. In de tussentijd kan naar betere oplossingen voor Westvoorne worden gezocht.

D66-fractievoorzitter Wim Hartog ziet niets in een juridische strijd. ‘Ook met keiharde afspraken kunnen we de overlast niet afnemen.’ Hij geeft de voorkeur aan een goede relatie met het Havenbedrijf. Hartog wil na de ondertekening in overleg blijven om de overlast te verminderen.

De andere coalitiepartijen stemden ook in met de overeenkomst. Gemeentebelangen Westvoorne tekende als partij eerder bezwaar aan tegen de contour bij Rotterdam. ‘Bezwaar maken heeft weinig zin meer. We zien geen opening na de beantwoording van onze zienswijze,’ aldus raadslid Wim Sjoukes. Inmiddels is de contour in het voordeel van Westvoorne opgeschoven en krijgt de gemeente 8 ton aan compensatiegeld.

Sjoukes tekende ook op persoonlijke titel en op naam van zijn camping bezwaar aan. ‘Belangenverstrengeling,’ stelt Van Blom. Hij had zich van zijn stemrecht moeten onthouden. ‘Ik kom net als anderen graag op het strand,’ verdedigt het raadslid zijn bezwaarschrift. Hij heeft naar eigen zeggen geen zakelijk belang. Burgemeester Peter de Jong staat achter hem.

Partij Westvoorne tekent bezwaar aan tegen het besluit van de gemeenteraad.