Ondernemers betalen mee aan stadpromotie

De Brielse binnenstad wordt de komende vier jaar schoner, sfeervoller en levendiger. Ongeveer 211 ondernemers betalen mee aan het prijskaartje dat hieraan hangt.

De gemeenteraad heeft vorige week dinsdag definitief besloten om de reclamebelasting in te voeren. Ieder bedrijf in de binnenstad met reclameobjecten, zoals uithangborden, raambelettering of posters, moet vanaf 2012 vier jaar lang jaarlijks 595 euro voor de promotieplannen ophoesten. Ondernemers buiten het drukste gedeelte betalen 145 euro minder.

De VVD vindt de stadspromotie ‘van levensbelang voor het winkelcentrum’. ‘Als er geen promotie en activiteiten meer zijn verliest Brielle de concurrentieslag met de omliggende plaatsen,’ concludeert fractievoorzitter Mieke van Alphen. Het voordeel van de reclamebelasting is dat iedereen moet betalen en niemand meeprofiteert.

De reclamebelasting is de opvolger van het eind december nog door de ondernemers afgeketste ‘Bedrijven Investeringszone Plan.’ Oppositiepartij SP stelt dat er nu nog geen draagvlak is. Slechts iets meer dan een derde heeft aangegeven voor de invoering van de belasting te zijn. Andere politieke partijen bekritiseren echter weer de rekenmethode van SP. Raadslid Hugo van Ulden vervolgde: ‘de reclamebelasting geldt bovendien alleen binnen de vesting. Dit is strijdig met het karakter van een algemene belasting.’

De stichting City Management Brielle onderzoekt de mogelijkheden om te komen tot een solidariteitsfonds, waar de kleine ondernemers steun kunnen zoeken.