Onderzoek toeristenbelasting te duur

Alle Westvoornse politieke partijen willen geen 35.000 euro besteden aan een onderzoek naar de forfaitaire heffing van de toeristenbelasting. Ze zijn boos dat het hoge bedrag ook nog eens uit de pot ‘onvoorzien’ moet komen. ‘Dit had je moeten verwachten in de begroting,’ stelt CDA’er Ebco Vriend.

Wethouder Erik Mulder (D66) geeft toe dat het bedrag in de begroting had moeten staan. Een jaar uitstel heeft volgens hem echter weinig zin. ‘Het onderzoek moet toch een keer plaatsvinden.’ 

  Jaarlijks komt er zo’n 8 ton binnen 

De Hoge Raad heeft besloten dat bij een forfaitaire berekeningswijze verband moet houden met de werkelijke duur van het verblijf en het aantal personen. Het doel van het onderzoek is te toetsen of het aantal forfaitaire overnachtingen in Westvoorne nog juist is of dat er aanpassingen noodzakelijk zijn. Een onafhankelijk onderzoeksbureau telt tijdens het recreatieseizoen op recreatieterreinen met meer dan twintig vaste plaatsen. De gemeente wil met dit onderzoek, indien iemand bezwaar aantekent, een uitspraak van rechter vermijden. Mulder: ‘Zie het onderzoek dus als een verzekeringspremie.’

Partij Westvoorne stelt dat een schatting van de overnachtingen goedkoper  kan in samenwerking met de sector. ‘De grootste, Molecaten, heeft een uitstekende administratie en weet wie er wanneer verblijven,’ aldus raadslid John Rouss.

Westvoorne heeft nu een veel grote heffing dan de twee buurgemeenten. Het grote verschil wordt veroorzaakt door het aantal verblijfsdagen. De heffing per dag verschilt nauwelijks. Brielle werkt met  een laag aantal overnachtingen. Hellevoetsluis hanteert een vast bedrag per periode.

De toeristenbelasting is een belangrijke inkomstenbron voor Westvoorne. Een groot deel wordt bepaald door de forfaitaire belasting.  Het dagelijks bestuur wil de opbrengst aan toeristenbelasting na het onderzoek niet wijzigen. Mogelijk wordt het tarief per overnachting op kampeerterreinen daarna bijgesteld. Voor de tarieven per overnachting in hotels heeft het onderzoek geen gevolgen.

Mulder neemt het voorstel terug. Hij bekijkt op verzoek van de politiek ook of hij het onderzoek kan laten uitvoeren met regiogemeenten.