Oplaadpunten voor elektrische auto’s

De gemeente Brielle wil de komende jaren meer oplaadpunten voor elektrische auto’s plaatsen. Brielse politici betwijfelen de positieve effecten op het milieu als er ook vervuilende kolencentrales op de Maasvlakte staan.

De stadsregio Rotterdam wil elektrisch rijden stimuleren. Bij elektrisch rijden komen immers geen milieuvervuilende uitlaatgassen vrij. In 2015 moeten er 1600 elektrische auto’s in de regio rijden. Tien jaar later zelfs 200.000. De stadsregio wil de aankoop van milieuvriendelijk auto’s stimuleren door meer oplaadpunten neer te zetten. Voor het eind van 2014 moeten er in de regio 3300 staan. Ook wethouder Dick Verbeek (D66) van Brielle ondersteunt de doelstellingen.

Brielle heeft, mits er voldoende vraag vanuit de bevolking is, plaats voor 13 oplaadpunten in de openbare ruimte. Eigenaren hoeven dan nooit verder dan 300 meter voor het opladen van hun voertuig te lopen. De gemeente heeft nu nog twee oplaadpunten met twee aansluitpunten. Aan het Ruggeplein in de wijk Rugge en achter het Stadskantoor in de vesting.

,,In hoeverre heeft het effect op het milieu als de elektriciteit wordt opgewekt door kolen gestookte centrales?,’’ vroeg raadslid Leo van der Valk (VVD) zich echter hardop af. Ook PvdA-raadslid Yvonne de Groot betwijfelt om die reden de milieuvriendelijkheid. ,,Ook al rijden hier 4000 elektrische auto’s rond. Het helpt dan slechts een klein beetje.’’ Ze vindt dat Rotterdam hoog van de toren blaast als er kolencentrales op de Maasvlakte staan.