Oppositie loopt weg

De oppositiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA zijn maandag uit de vergadering weggelopen.  Ze eisen een extra raadsvergadering over de breuk binnen Gemeentebelangen Westvoorne (GBW).

 ‘We willen openheid van zaken,’ aldus VVD-raadslid Jaap Heijndijk.

De oppositiepartijen zullen voordat die vergadering er komt niet deelnemen aan andere vergaderingen. Ze willen in het openbaar duidelijkheid over de breuk tussen bestuur en raadsleden en wethouder van GBW. ‘We willen openheid van zaken,’ aldus VVD-raadslid Jaap Heijndijk.

Burgemeester Peter de Jong stelde voor om de situatie eerst binnen het presidium, het overleg van de fractievoorzitters, te bespreken. Daarna zou het in de reguliere raadsvergadering van 7 juni aan de orde kunnen komen. Jaap Heijndijk: ‘dit is te procedureel, niet alles wat mag, kan.’ Veel te laat, vindt de oppositie ook. ‘Dan zijn we weken verder,’ aldus D66’er Jan van den Brand.

Raadslid Emma van Blom (Partij Westvoorne) en oud-GBW-raadslid Bert Heijndijk hebben geen moeite met een extra raadsvergadering. Heijndijk spreekt van ‘pure minachting’. ‘De oppositie wil gewoon de lokale partijen onder druk zetten en kijken wat ze er van bakken.’