Oppositie na vertrek Klok

‘ voltallig dagelijks bestuur naar huis’

Het voltallig dagelijks bestuur van Westvoorne moet van de oppositie naar huis.  De PvdA diende vrijdagavond een motie van wantrouwen in vanwege de vele geldverslindende projecten. Wethouder Ies Klok (D66) zou weg zijn om het gezicht van zijn collega’s te redden.

Geldverslindende projecten

De gemeenteraad kwam voor een extra vergadering bijeen. Aanleiding was het vertrek van wethouder Klok. Hij stapte op maandag 8 oktober op toen bleek dat er fouten bij de verkoopprocedure van het Woonbedrijf zijn gemaakt. Fractievoorzitter Gerrit Bussink vindt het dagelijks bestuur als geheel verantwoordelijk. Hij refereerde bovendien aan geldverslindende projecten als de strandhuisjes, de Rots en de Golfbaan Lagerwoude. ‘Ook de verhoudingen in de gemeenteraad zijn totaal verziekt en een normaal debat is onmogelijk.’ Alle wethouders zouden moeten opstappen en Partij Westvoorne moet een nieuw dagelijks bestuur gaan vormen.

De Rots

De coalitiepartijen waren woedend. Zo was de PvdA onlangs nog erg enthousiast over de Rots. Fractievoorzitter Bert Heijndijk van Gemeentebelangen Westvoorne merkte sarcastisch op of de partij het in het college wel zou volhouden. ‘U heeft in de vorige periode niet eens vier jaar coalitie vol gemaakt.’ D66-fractoorzitter Wim Hartog gaf aan dat deze motie zeker niet de verhoudingen verbetert. CDA’er Ebco Vriend beaamde dit. Partij Westvoorne en PvdA halen samen nooit een meerderheid in de raad. Hij verwacht niet dat één van de huidige coalitiepartijen nu nog met ze wil samenwerken.

Tweede motie

Burgemeester Peter de Jong benadrukte dat hij en zijn wethouders in opdracht van de raad handelen. ‘Ook vormen de coalitiepartijen het dagelijks bestuur. Dat kunt u ons niet verwijten,’ sprak hij in de richting van Bussink.

Alleen Partij Westvoorne steunde de motie. Later op de avond diende de oppositiepartij eveneens een motie van wantrouwen in. Ook die werd door de coalitie verworpen.