Oppositie tegen verkoop duinen

Oppositiepartijen Partij Westvoorne en PvdA in Westvoorne verzetten zich tegen de verkoop van zeven hectaren duingebied. Het dagelijks bestuur wil zo de gemeentelijke schatkist met ruim 1,2 miljoen euro vullen.

 

Schamen

De conceptkoopakte voor de verkoop van de duinen aan een particulier ligt klaar. ‘Wie had ooit kunnen vermoeden dat we uit armoede ons mooiste bezit moeten verkopen? De mooiste duinen van Europa. We moeten ons schamen,’ reageerde PvdA-fractievoorzitter Corry Langendoen fel. Zij is bang dat de duinen straks, door veranderde regelgeving, met woningen worden bebouwd.

Wethouder Erik Mulder (D66) was het niet met Langendoen eens. ‘Het duingebied gaat niet verloren. De opbrengst blijft ook beschikbaar voor ons allemaal.’ Hij attendeerde haar op clausules in de koopakte. Daarin staat het terrein uitsluitend de bestemming natuurgebied heeft. De nieuwe eigenaar moet ook zorgen dat het in goede staat verkeert en er toegankelijke wandelpaden zijn. Uit privacyoverwegingen wordt de koper niet bekend gemaakt.

‘Koehandel’

Partij Westvoorne is niet zeker van de natuurbestemming. Ze vrezen dat de aanleg van een golfbaan volgens oude servituten niet onmogelijk is. De grootste oppositiepartij ziet liever dat Natuurmonumenten de duinen koopt. ‘Ze hebben de grondprijs geboden,’ wist fractievoorzitter Emma van Blom. Natuurmonumenten zou voor die lagere prijs bereid zijn geweest op een andere locatie soepel met ontwikkelingen om te gaan. Wethouder Erik Mulder typeerde dit als ‘koehandel’.

Het dagelijks bestuur beloofde op basis van de opmerkingen de vroegere akten nog eens door de notaris onder de loep te houden. De wethouder verwacht, na eerder eigen onderzoek, echter dat er geen nieuwe bijzonderheden boven water komen. Mocht dit inderdaad zo zijn; dan worden de zeven hectaren verkocht.