Oranjetunnel of Blankenburgtunnel: “Hof van Delfland” versus “Hof van Voorne”

De strijd tussen “Hof van Delfland” en “Hof van Voorne” gaat door

Waarschijnlijk maakt minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) eind dit jaar een keuze voor de tunnel onder de Nieuwe Waterweg. De gemeenten op Voorne-Putten kiezen voor de Blankenburgtunnel, die ten oosten van Maassluis zou komen te liggen. Natuurmonumenten voert campagne tegen deze tunnelvariant.

De Oranjetunnel komt in het kassengebied tussen Maassluis en Hoek van Holland boven de grond. Over de Blankenburgtunnel concludeert Natuurmonumenten echter:’de weg zal in alle gevallen schade aanrichten aan natuurgebied de Aalkeetbuitenpolder. Met name bij de aansluiting op de A20.’ De vereniging vreest schade aan de rust, de ruimte en de natuur van het natuurgebied Midden-Delfland. Natuurmonumenten roept iedereen op om een krachtig signaal aan minister Schultz van Haegen af te geven. Op de verenigingswebsite kan de volgende petitie worden getekend: ‘ja, ik kies vóór een mooi Midden-Delfland en tégen de Blankenburgtunnel.’ Verder is daar campagnemateriaal, zoals flyers, een poster en een kaart, op te vinden. Ook de gemeenten ten noorden van de Nieuwe Waterweg zijn voor de aanleg van het alternatief.

‘Wat betekent de aanleg van de Oranjetunnel voor het landschap van Voorne-Putten?,’ vraagt raadslid Yvonne de Groot (PvdA) van de gemeente Brielle zich verder af. Zij vreest dat de glastuinbouw in aantocht is. Eerder waarschuwde De Groot in een open brief dat het tunneltracé bestaande bedrijventerreinen en glastuinbouw aan de andere kant van de Nieuwe Waterweg zou doorsnijden. De ruimte voor de glastuinbouw kan gecompenseerd worden op Voorne. Hoewel Natuurmonumenten hier het nodige aan landschapbeheer doet moet de vereniging volgens haar breder om zich heen kijken. ‘Wat mij betreft is “de Hof van Voorne-Putten” net zo belangrijk als “de Hof van Delfland”.

Een medewerker van de projectgroep van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gaf enkele maanden geleden tijdens een presentatie aan Brielse raadsleden tussen de regels door aan dat als het gaat om het aantal verkeersbewegingen en de kosten voor de aanleg de Blankenburgtunnel vooralsnog in het voordeel lijkt te zijn. In 2020 moet de tunnel onder de Nieuwe Waterweg  in gebruik worden genomen.