Oud-wethouder Ies Klok neemt afscheid

Donderdagmiddag namen het dagelijks bestuur, gemeenteraad en relaties afscheid van oud-wethouder wethouder Ies Klok (D66) in. Hij vertrok precies dertig jaar na zijn vader, oud-wethouder Gerard Klok.

Politiek leiderschap

Gerard Klok was bijna dertig jaar wethouder. Zijn zoon ‘slechts’ zeven jaar.  De meest  besproken dagelijks bestuurder van Westvoorne van het afgelopen decennium stapte op maandag 9 oktober uit eigen beweging op.

Hij hield donderdag zijn afscheidsspeech Beachclub Havana in Rockanje. Ies Klok gaf aan dat dertig jaar geleden samenvoegingen en schaalvergroting al speelden. ‘Ik ben er van overtuigd dat het bestuur, maar ook de inwoners, een wenkend perspectief en pragmatisch vertrouwen in de toekomst nodig hebben om weg te komen uit de heersende vrees voor verandering,’ aldus Ies Klok. Zo kunnen de gemeenteraad en burgers tot breed gedragen besluiten komen. In het openbaar bestuur zit volgens de oud-wethouder echter een belangrijk dilemma. ‘Politiek leiderschap is nodig voor heldere aansprekende visies, maar dualisme en burgerparticipatie leiden veelal tot vage en diffuse noties, die weinig aanspreken en weinig richting geven.’

Raadslid D66

Voor zijn wethouderschap was Ies Klok raadslid namens D66. Vooral na de verkiezingen in 2010 lag hij als wethouder vaak zwaar onder vuur. De Rockanjenaar trok uiteindelijk zelf zijn conclusies toen bleek dat er fouten bij de procedure voor de verkoop van het gemeentelijk Woonbedrijf waren gemaakt.