Overheid moet andere houding aannemen

Nederlandse gemeenten moeten een andere houding aannemen. Een onbeperkte bouw is ook hier verleden tijd nu de bevolking op Voorne-Putten de komende decennia daalt. Zo bleek tijdens een bijeenkomst van Vereniging Onderdak Westvoorne.

 

Geen kinderen

Westvoorne is een krimpgemeente. Demograaf Ewoud Smit heeft een simpele verklaring. De leeftijdsgroep 45-59 neemt af en die van 30-44, de gezinnen, zelfs aanzienlijk. ‘In Westvoorne wonen wel veel 65-plussers.

Zij krijgen geen kinderen meer. Zo daalt het inwoneraantal.’ De prognoses laten zien dat Oostvoorne, Rockanje en Tinte in 2030 hoogstens nog 12.000 inwoners hebben. Heel Voorne –Putten is echter een krimpregio. Alleen de gemeente Brielle heeft nu nog een licht stijgend inwoneraantal. Daar zijn meer baby’s geboren dan dat er inwoners sterven. Ook heeft Brielle de afgelopen jaren aardig gebouwd. De echte groei is vooralsnog in de steden, waar de jongeren naartoe trekken. Maar, op lange termijn neemt het inwonersaantal in heel Nederland af.

Werkende vrouwen

Aan die natuurlijke bevolkingskrimp valt niets te doen. De demograaf stelt dat het er bovendien niet naar uitziet dat jonge gezinnen naar Westvoorne verhuizen. ‘In de jaren zeventig was wonen op afstand van de stad in. Toen werkten vrouwen na hun trouwen niet. Nu wel. Ze willen dicht bij hun werk wonen,’ aldus Ewoud Smit. Wel verandert de gezinssamenstelling. Het aantal alleenstaanden groeit in Westvoorne.

De overheid moet dus niet langer gericht zijn op groei, maar op krimp en op eenpersoonshuishoudens. ‘Iemand die alleen woont kan maximaal 140.000 euro aan een huis besteden. Dat is veel te weinig voor Westvoorne. Er is dus vraag naar goedkope huurwoningen en goedkope koopwoningen.’