Paden begraafplaats

De gemeente Brielle besteedt 25.000 euro extra aan de renovatie van de oude begraafplaats in Brielle. Een gestraalde laag Grindpave moet zorgen dat de paden meer de uitstraling van een traditioneel grindpad krijgen.

Brielle wil met de aanleg van Grindpave de jaarlijkse onderhoudskosten voor de begraafplaats met ruim 13.000 euro besparen. Onkruidgroei, kuilen en plasvorming behoren hiermee dan tot het verleden. Het onderhoud beperkt zich tot het eenmaal per jaar reinigen van de verharding. Ook wordt de begraafplaats toegankelijker voor bezoekers met een rolstoel of rollator. Zij worden steeds ouder.

Het toepassen van ongestraalde Grindpave kost de gemeente 205.700 euro. Daar komen de extra kosten voor een gestraalde laag bij. Veel geld, concluderen de politici. ,,We kunnen natuurlijk geen asfalt op een begraafplaats leggen. Een begraafplaats hoort een bepaalde uitstraling te hebben. Zeker een mooie, oude als deze,’’ aldus raadslid Yvonne de Groot (PvdA). Wethouder Klaas schipper (VVD) zou zelf het liefste een laag grind aanbrengen. ,,Het lopen over grind heeft iets. Een typisch begrafenisgeluid.’’

Alleen CDA en D66 vonden de extra uitgave voor een gestraalde laag zonde van het geld. Zij kunnen ook leven met een ongestraalde Grindpave. Dat krijgt na enkele jaren ook meer de uitstraling van een grindpad.