Parkeerplaatsen Dorpsplein weg

Geen auto mag straks meer het Dorpsplein in Rockanje op. Bijna alle politieke partijen willen de parkeerplaatsen op het plein afschaffen.

De auto krijgt een ondergeschikte rol. De wandelaar wordt de baas in het centrum van de badplaats.  Het parkeerplan is onderdeel van de herinrichting van het Dorplsplein. De Stadsregio geeft bijna een half miljoen euro subsidie voor een energieneutraal plein met speelse fonteintjes, nieuwe straatverlichting met LED-verlichting, terrasmogelijkheden en zonnepanelen en windenergie. Ook het aantal parkeerplaatsen neemt toe: van 65 naar 91. Achter Zeeman komen er 29 bij. Bij de bestaande parkeervakken voor de winkels aan het Dorpsplein nog eens 6. Op het plein zelf moeten auto’s wijken voor het winkelend publiek.

‘Je kunt dan zoveel meer met het plein doen. Vanaf de grote parkeerplaats achter Zeeman lopen mensen zo naar het strand en daar kan de horeca van profiteren, ‘ aldus wethouder Jan van Rij (VVD). De ondernemers wilden echter wel een aantal plaatsen op het plein houden. Van Rij moet nu opnieuw met de winkeliers in overleg.

Alleen Gemeentebelangen Westvoorne vindt het geen goed idee dat het winkelend publiek 200 meter met een volle boodschappenkar over het plein naar de auto moet lopen. In Oostvoorne kan je wel ‘tot bijna in de supermarkt’ parkeren. De lokale partij vreest dan ook dat meer mensen in het buurdorp boodschappen doen. Rockanjenaar Cor Sommeling hoort al negatieve geluiden om zich heen. ‘Mensen die even een pakje sigaretten willen kopen heb geen zin om helemaal achter Zeeman te moeten parkeren.’