Plan hospice ingetrokken

Het plan voor een hospice in het oude gemeentehuis aan de Hoflaan in Oostvoorne is van de baan. De Stichting Hospice de Voornse Duinen zoekt nu verder naar een andere locatie.

Oostvoornaar Ron van der Lans klopte bij wethouder Erik Mulder (D66) aan om een hospice met vier of vijf kamers en een woonkamer in het leegstaande monumentale pand te maken. Het dagelijks bestuur van Westvoorne wil een kostenneutraal plan. De stichting is het niet gelukt de vereiste financiële paragraaf rond te krijgen. De investering zou in totaal zo’n 4,5 ton zijn. ‘Veel te groot,’ beseft penningmeester van de stichting Arthur van Gemert. Voorzitter Van der Lans en hij kunnen dan ook niet anders dan hun plan voor de Hoflaan intrekken.

Het netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Hollandse Eilanden geeft aan dat er geen behoefte is aan een tweede hospice. Die in Dirksland en Spijkenisse hebben geen wachtlijsten. Dat er een hospice moet komen staat voor de twee initiatiefnemers vast.  Van der Lans: ‘Iedereen moet kunnen sterven waar hij of zij wil.’ Doodzieke Westvoornaars kunnen nu nog alleen thuis sterven. ‘Een pand met vijf bedden is veel,’ geeft Van der Lans toe. Twee plaatsen zou voldoende zijn.

De stichting is niet alleen op zoek naar een gebouw in Oostvoorne, Rockanje of Tinte. Ook elders op Voorne, in de gemeenten Brielle of Hellevoetsluis, kan een hospice komen.