Plaquette hbs

In de Tweede Wereldoorlog kwamen 32 oud-leerlingen van de hbs in Brielle om. Een kleine herdenkingsplaat in de school herinnert nu nog aan hen.

Dirk Kleinjan en Janet van Klink zagen hoe op 23 oktober de plaquette uit het voormalig schoolgebouw van het Maerlant College aan de Jan Matthijssenlaan werd verwijderd. Zijn neef Dirk Mol kwam in augustus 1945 aan een beruchte spoorweg in Nederlands-Indië om. Haar oudoom, de marineofficier Jorinus Langerveld, in december 1941 op een onderzeeboot in de Zuid-Chinese Zee.

Eerste slachtoffer

De saamhorigheid op de hbs moet groot zijn geweest. Al in 1947 wilden de reünisten een blijvende herinnering aan hun gevallen schoolmakkers. Een inzamelingsactie volgde en oud-leerlinge kunstenares Teus van den Berg – Been maakte de bronzen plaquette, die op 4 mei 1949 onder grote belangstelling werd onthuld.

Het monument vertelt het verhaal van de oorlog. De omgekomen oud-leerlingen waren (joodse) burgers, militairen, koopvaardijmensen en verzetsmensen. Ze zijn in verschillende fases van de oorlog en in verschillende werelddelen omgekomen. Van het eerste Nederlandse oorlogsslachtoffer in november 1939 in Venlo, luitenant Dirk Klop uit Nieuw-Helvoet, tot aan een vrouw die ziek uit een jappenkamp kwam en in februari 1946 op weg naar huis op een schip in de Middelandse Zee overleed.